Rundercarpaccio uit Jamie Oliver's Kerst Kookboek

Met een salade zit je altijd goed, bij de lunch, als voorgerecht of bijgerecht. Deze rundercarpaccio komt uit Jamie Oliver's Kerst Kookboek en Jamie geeft ook aan dit gerecht zijn eigen twist. De carpaccio wordt geserveerd met pompoen, kastanjes en een mosterddressing. Je hoort mij niet klagen!


 

De pompoen wordt in de oven geroosterd met geurige specerijen. Daarmee krijgt de pompoen een lekker pittig smaakje. Dit recept kan je ook 'the easy way' maken als je dat wil. Volgens het recept van Jamie braad je een stuk ossenhaas zelf aan maar je kan natuurlijk ook carpaccio van goede kwaliteit bij je slager kopen. Of je gebruikt voor de dressing een kant en klare mayonaise die je opklopt met een theelepeltje mosterd en wat citroensap. Dat scheelt in werk en tijd en het is (bijna) net zo lekker. Of ga jij toch voor slow deze Kerst, traag maar bijzonder smaakvol? En eigenlijk heb je daar nu best wel tijd voor. Het is Kerst, toch?

 

Voor 4 personen

Voorbereiden: 60 minuten. In totaal: 70 minuten. 

 

1 flespompoen (1,2 kg)

1 tl venkelzaad

1 tl korianderzaad

1/2 tl chilivlokken

1 snufje kaneel

olijfolie

150 g vacuümverpakte kastanjes

3 takjes verse rozemarijn

600 g ossenhaas

1 volle el dijonmosterd

extra vergine olijfolie

2 citroenen

6 handenvol gemengde seizoenssla

Parmezaanse kaas

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de pompoen, snijd in vieren, dan in plakken van 1 cm en doe in een schaal. Houd de pitten apart.

Wrijf n een vijzel de specerijen tot poeder en meng samen met een flinke scheut olijfolie met de pompoenstukken. Hussel alles goed door elkaar zodat alle stukjes bedekt zijn met olie en specerijen. 

Leg de stukken in een braadslee en zet 45 à 50 minuten in de oven of tot ze goudbruin en gaar zijn. Verdeel er e laatste 10 minuten de kastanjes en pitten over en bak verder (walnoten zijn ook lekker als je geen kastanjes hebt). 

Hak de rozemarijnnaaldjes fijn met peper en zout. Wrijf de ossenhaas in met 1 el olijfolie en rol het vlees door de kruiden. Verwarm een pan op hoog vuur tot hij gloeiend heet is en braad het vlees in 2 tot 3 minuten rondom bruin aan. Alleen dichtschroeien, niet garen! Laat het vlees daarna buiten de pan even rusten.

 

Bereiden: 10 minuten

Pers het sap uit de citroenen. Klop de mosterd met de extra vergine olijfolie en het citroensap door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Snijd het vlees met een scherp mes in flinterdunne plakjes en druk ze met een mes plat. Leg de plakjes op een bord of schaal en bestrooi van grote hoogte met zeezout. Leg er de parten geroosterde pompoen op en verdeel de noten en pitten erover. Sprenkel er het grootste deel van de dressing over en bewaar de rest om de sla mee aan te maken. Leg de blaadjes in het midden en maak af met schaafde Parmezaanse kaas. 

 


Nieuwsgierig geworden naar Jamie Oliver's Kerst Kookboek?

Lees dan hier de review of bekijk het boek bij Bol.com


Meer recepten uit Jamie Oliver's Kerst Kookboek

Geplette spruiten

 

 Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.