Waldorfsalade

6 personen - 60 minuten

salade 

Ingrediënten

 • 200 g kipfilet of kippendij
 • 1/2 ui, gesneden
 • 50 g wortel, gesneden
 • 10 zwarte peperkorrels
 • 2 ansjovisfilets
 • 1 eierdooier
 • 1 el Franse mosterd
 • 1 citroen, alleen sap en rasp
 • 15 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 30 ml olijfolie, plus extra

 

 • 50 ml zonnebloemolie
 • 1 teen knoflook, schoon
 • 3 kropjes little gem
 • 1 granny Smith-appel
 • 2 stengels bleekselderij, geschild en gesneden
 • 2 sneden zuurdesembrood
 • 2 bosuitjes, gesneden
 • 20 g walnoot of pecannoot, fijngehakt
 • zout en peper

 


Bereiden

 

 

Verwarm de oven voor op 220 ºC.

Zet de kipfilet op, helemaal onder in koud water met ui, wortel en peperkorrels. Breng aan de kook, haal dan van het vuur en laat 40 minuten staan. Haal de kip dan uit het water, laat afkoelen en snijd in blokjes.

 

Verwarm de ansjovis in een klein pannetje en druk tot moes met een lepel. Meng met de dooier, mosterd, citroensap en geraspte Parmezaanse kaas tot een homogene massa. Voeg druppel voor druppel de olijfolie en de zonnebloemolie toe tot een mayonaise en breng op smaak met zout en peper. 

 

Besprenkel het brood met olijfolie en bak in 10 minuten krokant in de oven. Wrijf in met knoflook, snijd in dobbelsteentjes en bestrooi met zout. 

 

Verwijder de buitenste bladeren van de little gem en snijd één kropje in de lengte door. Besprenkel met olijfolie en grill de zijkanten krokant. Zorg dat de blaadjes niet verbranden. Laat afkoelen en snijd in kleine stukjes.

 

Schil de appel, snijd in kleine stukjes en meng met de stukjes gegrilde sla, de mayonaise, blokjes kip en bleekselderij tot een smeuïge salade. Haal de blaadjes los van de overige kropjes little gem en schik op een schaal. Schep daar de salade op en bestrooi met geraspte kaas, broodcroutons, bosui en walnoot. Breng op smaak met zout, peper en geraspte citroenschil. 

Kookboek

Simple smart cooking

Julius Jaspers

In dit boek zet Julius Jaspers zeventien basisproducten in de schijnwerpers: aardappel, aardbeien ...

Lees verder

 Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.