Waldorfsalade uit Simple Smart Cooking van Julius Jaspers

Waldorfsalade, hij lijkt heel simpel, is heel simpel maar hij is oh zo verrukkelijk. En je kan er alle kanten mee op. Bij de Kookfabriek staat 'Waldorf on a stick' als amuse op de kaart. Julius Jaspers maakt er in zijn boek Simple Smart Cooking een soort snack van. En ik? Ik maak er een lunchsalade van en eet hem vanmiddag lekker op. 


De ingrediëntenlijst is indrukwekkend maar de salade is écht goed te doen. Wat je dan moet doen? De kip 40 minuten in kokend water laten staan, het brood 10 minuten in de oven roosteren, de dressing maken en de groentes snijden. Dat is alles. Dat valt wel mee, toch?

 

Voor zes personen

Voorbereiden: 20 minuten. In totaal: 60 minuten.  

 

200 g kipfilet of kippendij

1/2 ui, gesneden

50 g wortel, gesneden

10 zwarte peperkorrels

2 ansjovisfilets

1 eierdooier

1 el Franse mosterd

1 citroen, alleen sap en rasp

15 g geraspte Parmezaanse kaas

30 ml olijfolie, plus extra

50 ml zonnebloemolie

1 teen knoflook, schoon

3 kropjes little gem

1 granny Smith-appel

2 stengels bleekselderij, geschild en gesneden

2 sneden zuurdesembrood

2 bosuitjes, gesneden

20 g walnoot of pecannoot, fijngehakt

zout en peper

 

Verwarm de oven voor op 220 ºC.

Zet de kipfilet op, helemaal onder in koud water met ui, wortel en peperkorrels. Breng aan de kook, haal dan van het vuur en laat 40 minuten staan. Haal de kip dan uit het water, laat afkoelen en snijd in blokjes.

 

Verwarm de ansjovis in een klein pannetje en druk tot moes met een lepel. Meng met de dooier, mosterd, citroensap en geraspte Parmezaanse kaas tot een homogene massa. Voeg druppel voor druppel de olijfolie en de zonnebloemolie toe tot een mayonaise en breng op smaak met zout en peper. 

 

Besprenkel het brood met olijfolie en bak in 10 minuten krokant in de oven. Wrijf in met knoflook, snijd in dobbelsteentjes en bestrooi met zout. 

 

Verwijder de buitenste bladeren van de little gem en snijd één kropje in de lengte door. Besprenkel met olijfolie en grill de zijkanten krokant. Zorg dat de blaadjes niet verbranden. Laat afkoelen en snijd in kleine stukjes.

 

Schil de appel, snijd in kleine stukjes en meng met de stukjes gegrilde sla, de mayonaise, blokjes kip en bleekselderij tot een smeuïge salade. Haal de blaadjes los van de overige kropjes little gem en schik op een schaal. Schep daar de salade op en bestrooi met geraspte kaas, broodcroutons, bosui en walnoot. Breng op smaak met zout, peper en geraspte citroenschil. 

 


 

Nieuwsgierig geworden naar Simple Smart Cooking van Julius Jaspers?

Bekijk het boek bij Bol.com

 

Meer recepten uit Simple Smart Cooking van Julius Jaspers

 

 

 

Krokante aardappeltorentjesGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.