De Nordic Kitchen van Claus Meyer

De nieuwe Noordse keuken legt de nadruk op groentes, seizoenen, smaak en relaxed koken. In het boek De Nordic kitchen van Claus Meyer staan geen recepten voor een snelle hap maar recepten van gerechten die een hoog op smaak zijn en waarvoor je misschien net iets langer in de keuken moet staan. De recepten vragen geen lastige technieken of kunstjes maar wel tijd. Tijd om te marineren, om te braden of te rusten. Alles wat de smaak van het product ten goede komt.

 

Claus Meyer heeft een missie. Hij wil de eetcultuur in zijn land veranderen. Beïnvloed door zijn eigen ervaringen en geprovoceerd door de junk- en fastfoodindustrie, vooral in landen waar geen sterke eetcultuur heerst, opende hij het restaurant Noma dat alleen noordse producten gebruikt. Daarmee wil hij de connectie tussen koken en de natuur in zijn eigen regio herstellen.

Inmiddels is Claus Meyer niet alleen medeoprichter en mede-eigenaar van de restaurants Noma, Radio, Studio en Almanak in Kopenhagen, maar heeft hij ook 14 boeken geschreven, presenteerde hij de Deense versie van de internationale tv-show Nieuw Scandinavisch Koken, die werd uitgezonden in meer dan 50 landen. Daarnaast is hij mede-eigenaar van een aantal ambachtelijke bakkerijen en delicatessezaken, een boomgaard, een piepklein azijnfabriekje, een koffiebranderij, een uitzendbureau voor toprestaurants met meer dan 200 chef-koks en een kookschool.

 

Het boek is verdeeld in vier seizoenen. Bij elk seizoen staat een lijst met gekweekte producten zoals appel, bietjes en pompoen, en een lijst met producten die je in het wild kan plukken zoals brandnetels, madeliefjes en fluweelpotje. Ik moet toegeven dat ik niet al die producten ken of weet waar ik ze zou moeten plukken. En hoewel de lijsten met 'wilde' producten in het boek opgenomen zijn, staan er geen recepten met die producten. Geen zorgen dus.

Gelukkig wel veel recepten, met ingrediënten die ook hier in Nederland goed verkrijgbaar zijn, zoals gravad lax met mosterdsaus, wildzwijnterrine met pompoenchutney, bietjestartaar met koude kalfslende, varkenskoteletten met parelspeltsalade, viskoekjes met wittekoolsalade, gegratineerde knolselderijpuree en yoghurtijs met granaatappel. Heerlijke smaken uit de noordse landen die wij met een beetje extra tijd ook in onze keuken tot leven kunnen brengen.

De extra tijd die de recepten vragen zit hem niet in lastige technieken of trucjes. Dat is ook meteen zo kenmerkend voor deze keuken. Naast de gewone kooktechnieken als bakken, stoven, fruiten, pocheren, grillen worden er ook technieken gebruikt als inmaken, zouten en marineren en dát kost meer tijd. Dit wordt toegepast bij vis, schelpdieren, vlees of groentes. Het ingrediënt staat centraal en wordt soms rauw opgediend zoals bijvoorbeeld gezouten heilbot met pompoenpuree en kerveldressing.


Foto's De Nordic Kitchen

 

De recepten zijn duidelijk beschreven en wat ik overzichtelijk vind is dat wanneer een gerecht uit twee onderdelen bestaat, deze twee receptjes apart beschreven zijn. Daardoor krijg je geen lange ingrediëntenlijst of een lange beschrijving van de bereiding van het gerecht.

Het gebonden boek bevat veel foto's van gerechten en ingrediënten. De foto's zijn puur en eenvoudig en dat is precies de indruk die ik van de noordse keuken heb gekregen. Niet alle gerechten zijn gefotografeerd wat ik persoonlijk jammer vind. Een kookboek is voor mij ook vaak een kijkboek en foto's van gerechten inspireren mij net zoveel als de beschrijving van de gerechten en de receptuur.

 

Om kennis te maken met de smaak van de noordse keuken en met nieuwe kooktechnieken zoals inmaken, marineren en zouten, is dit een mooi boek. Het boek is toegankelijk en de receptuur is duidelijk. De gerechten zijn eenvoudig te bereiden en toch is het weer helemaal anders. Dat maakt het zo leuk. Ik zou zeggen, relax, neem de tijd en geniet met smaak!


Voorproefje uit De Nordic kitchen van Claus Meyer?

 

Auteur Claus Meyer

Hardcover

256 pagina's

Veltman Uitgevers B.V.

Prijs €25,00

 

Nieuwsgierig geworden naar De Nordic kitchen van Claus Meyer?

Bekijk het boek dan bij Bol.com 


Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.