Spruitjesgratin met spekjes uit de Delicious van januari 2017

Makkelijk uit de oven. 

Gegratineerde spruitjes met spekjes, kaas en krokante broodkruimels uit de Delicious van januari 2017. Een heerlijk bijgerechtje voor bij een stukje vlees, vis of kip.

De beetgare spruiten worden verder gaargekookt in de slagroom wat ze heerlijk romig en zacht van smaak maakt.

Kan jij ze weerstaan?

 


 

Voor zes personen 

Voorbereiden: 15 minuten. In totaal: 60 minuten.  

 

700 g spruitjes, bijgesneden en gehalveerd, grote in kwarten

150 g speck of bacon zonder zwoerd, in reepjes

300 ml slagroom

75 g grof geraspte gruyère

70 g grof vers broodkruim of -blokjes van brood van een dag oud

ook nodig: ovenschaal, ingevet met olie

 

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Blancheer de spruitjes 3 minuten in een pan met kokend water. Giet af en spoel koud af. Dep droog met keukenpapier en schep in een ovenschaal.

 

Bak intussen het speck of bacon in een pan in 7 minuten knapperig en schep bij de spruitjes in de ovenschaal. Schenk de room erover en bestrooi met zout en peper. Verdeel de kaas en het brood erover en bedruppel met nog wat olijfolie. Bak 40 tot 45 minuten in de oven tot het gratinlaagje goudbruin  en knapperig is en de room is ingekookt.

 


Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.