Gebakken appels met bierijs uit De Nordic Kitchen van Claus Meyer

BIERIJS. Wel eens van gehoord?

Het recept staat in het boek De Nordic Kitchen van Claus Meyer en wordt gemaakt van slagroom, vanille en bier natuurlijk. Porter heet de biersoort. Het is een donker type bier dat afkomstig is uit Londen en gemaakt wordt vanaf de 18e eeuw. Serveer het bierijs zoals hier gecombineerd met gebakken appels of met ander fruit.


 

Voor zes personen

Voorbereiden: 30 minuten. In totaal: 40 minuten.  

 

2 steranijs

1 dl porter (donker bier, bij de slijterij verkrijgbaar)

2 el donkerbruine basterdsuiker

fijn geraspte schil en sap van 1 biologische citroen

2 el koudgeperste koolzaadolie

1 vanillepeul, in de lengte opengesneden en de zaadjes eruit geschraapt

6 Cox-appels

 

Bierijs 

5 dl slagroom

150 g suiker

1 dl porter (donker bier, bij de slijterij verkrijgbaar)

1/2 vanillepeul, in de lengte opengesneden en de zaadjes eruit geschraapt

5 biologische eierdooiers

 

Breek de steranijs in een vijzel of met de zijkant van een groot mes. Roer deze in een schaal door de porter met de bruine suiker, citroenschil en -sap, olie, vanillezaadjes en de lege peul. Dit is het stoofvocht.

Was de appels, leg ze in een ovenschaal en giet het stoofvocht erover. Bak ze 50-60 minuten in een op 150 ºC voorverwarmde oven. Bedruip de appels een paar keer met het stoofvocht voor een gelijke garing en een mooie glans. Dien de appels warm op met het bierijs en wat van de siroop uit de ovenschaal. 

 

Roer voor het ijs de room, suiker, porter, vanillepeul en zaadjes in een pan door elkaar. warm langzaam op tot de suiker oplost. 

Doe de eierdooiers in een grote schaal en roer even los. Schenk de hete room langzaam en voorzichtig, al kloppend, over de eierdooiers. Schenk alles terug in de pan en kook op laag vuur tot een dikke room (84-85 ºC). 

Schenk de room op dit punt door een zeef in een kom en laat afkoelen. Schenk het afgekoelde mengsel in een ijsmachine en zet deze aan tot het ijs een mooie consistentie heeft. Dien het ijs direct op of zet 1-2 uur in de vriezer. 

 

In tegenstelling tot ander ijs hoeft dit bierijs niet eerst op kamertemperatuur zacht te worden voor het opdienen. Als het ijs de vriezer komt is het meteen heerlijk zacht. 

 


 

Nieuwsgierig geworden naar De Nordic kitchen van Claus Meyer?

Lees dan hier de recensie of bekijk het boek bij Bol.com

 

 

 

 

Meer recepten uit De Nordic Kitchen van Claus Meyer

 

Pittige viskoekjes met wittekoolsaladeGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.