Snel ingemaakte wortels uit Simply Nigella van Nigella Lawson

Zoetzuur van wortels. Dat past echt overal bij en maakt alles nét even lekkerder.

Nigella Lawson legt in haar boek Simply Nigella uit hoe je snel zo'n heerlijk zoetzuur wortelpotje kan maken. De wortels worden gekruid met mosterdzaad, venkelzaad en met kardemompeulen. Door die peulen te kneuzen geven ze extra veel smaak en aroma af.


 

De smaak van kardemom is best sterk en lijkt een beetje op kruidnagel. Houd je daar niet zo van, voeg dan wat minder toe of laat het helemaal weg.

Voor het maken van de sliertjes wortel heb ik een dunschiller gebruikt. Ja, het is even een werkje maar dan heb je ook wat. De volgende keer probeer ik uit of het sneller gaat als ik de keukenmachine gebruik. Met 250 g wortels kon ik makkelijk 2 potjes vullen.

 

Voor ca 5 dl

Voorbereiden: 15 minuten. In totaal: 2 uur, 15 minuten.  

 

2 grote wortels, ca 250 g in totaal, geschild

1,75 dl ciderazijn of wittewijnazijn

1,75 dl water

2 el vloeibare honing

2 tl zeezoutvlokken

2 laurierblaadjes

1 tl mosterdzaad

1 tl venkelzaad

4 kardemompeulen

1 weckpot van 5 dl of een afsluitbare pot van gelijke grootte met azijnbestendig deksel

 

Schrap de wortel en snijd ze julienne. Doe de staafjes in een niet-metalen kom en ga verder met het zout.

Doe de azijn, het water, de honing, het zout, de laurierblaadjes, het mosterd- en venkelzaad in een steelpan. Kneus of breek de kardemompeulen en doe ze ook in de pan. Breng het mengsel aan de kook, neem de pan van het vuur en roer tot het zout is opgelost. Schenk dit vocht over de wortelstaafjes en laat ze ongeveer 1 uur taan bij kamertemperatuur. Zet ze dan ongeveer 1 uur in de koelkast voor je ervan gaat eten.

 

De wortels blijven in een luchtdicht afsluitbare pot in de koelkast een maand goed.  

 


 

Nieuwsgierig geworden naar Simply Nigella van Nigella Lawson?

Bekijk het boek bij Bol.com

 

 

Meer recepten uit Simply Nigella van Nigella Lawson

 

Burrito's met zoete aardappel, zwarte bonen en avocado

 

 

 

 

 

 

 

Kipshoarma uit de oven

 

 

 

 

 

 

 

Snelle zure bommetjes



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.