Hummus uit Streetfood van Torsten Hülsmann en Antonio Buntenkötter

Lekker dippen met hummus, de gezonde en populaire kikkererwtenpuree.
Hummus komt oorspronkelijk uit het middenoosten en is een puree van kikkererwten, op smaak gebracht met sesampasta, komijn, knoflook en citroen. Je serveert het als dip met platbrood, pita's of lekkere crackers. Maar ook op een broodje met een plakje kipfilet is het heerlijk als lunch. Als je er op tijd aan denkt, gebruik dan gedroogde kikkererwten. Die hebben zoveel meer smaak dan kikkererwten uit blik. 
In het recept van Streetfood staat wel een foutje. Je weekt de gedroogde kikkererwten geen 12 minuten maar 12 uur. Daarna een uurtje koken, pureren en klaar!

 

Voor twee tot vier porties

Voorbereiden: 15 minuten. In totaal: 20 minuten.  

 

200 g gedroogde kikkererwten  (of 1 blik kikkererwten, 400 g, incl. vocht 

4 g zuiveringszout (baksoda)

2 knoflooktenen, fijngehakt 

5 g komijn poeder

sap van 1 citroen 

40 g tahin (sesampasta)

5 g zout

70 ml olijfolie 


Verder:

paprikapoeder

bladpeterselie, gehakt 

olijfolie, voor het besprenkelen 

b.v. platbrood,  geroosterd, voor erbij

 

Spoel de gedroogde kikkererwten goed af en laat ze uitlekken. Doe ze samen met het zuiveringszout en 8 dl water in een pan en laat ze 12 uur weken. 


Zet de pan op het fornuis en breng op hoog vuur aan de kook. Schep eventueel schuim eraf, zet het vuur laag en laat de kikkererwten met een deksel op de pan koken tot ze zacht zijn. Laat ze in het kookvocht afkoelen. 


Doe de kikkererwten in een zeef en bewaar het kookvocht. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie en kikkererwten voor de garnering, samen met 2 dl kookvocht in een hoge beker en pureer ze met een staafmixer tot een glad mengsel. Mocht de puree te dik zijn, voeg dan wat extra kookvocht toe.


Schenk de olijfolie, onder voortdurend roeren, in een dun straaltje bij de puree tot alles vermengd is. 


Schep de hummus op een bord, garneer met paprikapoeder, kikkererwten en peterselie, druppel er wat olijfolie over en serveer met b.v. platbrood. 


 

Nieuwsgierig geworden naar Streetfood van Torsten Hülsmann en Antonio Buntenkötter?

Bekijk het boek bij Bol.com



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.