Salade van oergranen met zaden, noten en geroosterde rode ui uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Vandaag eten we supergezond en vegetarisch met een salade van oergranen. Als basis gebruik ik meergranenrijst, een combinatie van verschillende rijstsoorten, gerst en tarwe. Door de noten is de salade lekker knapperig en ik ben dol op de krokante, zoute uiringen.

 

De aubergine, ui en knoflook rooster je in de oven. Met een scheutje olie erbij heb je daar geen omkijken meer naar. Ook de noten gaan in de oven. Wel even in de gaten houden, die worden snel te donker. 


 

Geroosterde ui of gebakken ui kocht ik voorheen altijd in zakjes bij de super. Voor deze salade frituurde ik de uiringen voor het eerst zelf. Wat een puinhoop was dat. Ik deed teveel uiringen in de pan, de uien begonnen te bruisen en voordat ik het wist stroomde de olie over de rand van de pan en zat het hele aanrecht onder de olie. Dus .... de volgende keer de uien in gedeeltes bakken.

 

vier tot zes personen

Voorbereiden: 20 minuten. In totaal: 60 minuten.  

 

200 g oergranen b.v. freekeh, quinoa, farro, boerweit, rode of zilvervliesrijst

1 grote aubergine, in blokjes van 1 cm

2 grote rode uien, 1 in blokjes van 1 cm en de andere in flinterdunne ringen

2 flinke tenen knoflook, ongepeld en licht gekneusd

2 el raapzaadolie of extra vergine olijfolie

75 g gemengde amandelen, pistachenoten, pijnboompitten, pompoenpitten of zonnebloempitten

750 g arachideolie

flinke handvol bladpeterselie, grof gesneden

3 el gedroogde vruchten b.v. blauwe bessen, berberisbessen, kersen, cranberry's, rozijnen of gedroogde abrikozen in blokjes

zout en versgemalen peper

 

Voor de dressing

sap van 1 middelgrote citroen

5 el raapzaadolie of extra vergine olijfolie

 

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Kook de granen volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Giet ze af in een zeef en laat afkoelen.

 

Doe de aubergine, blokjes ui en knoflook in een kom, voeg zout en peper toe en schep de raapzaadolie erdoor. Spreid het mengsel uit op een bakplaat en rooster de groenten in de oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar. Haal ze uit de oven en zet opzij.

 

Rooster intussen de noten en zaden op een andere bakplaat in de  oven in 5-7 minuten net bruin. Laat ze afkoelen.

 

Verhit de arachideolie in een kleine pan tot een stukje brood dat je erin doet meteen sist (180 ºC). Frituur de uiringen in de olie krokant, dat duurt 3-4 minuten. Let goed op, ze worden vaak ineens te donker. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze licht met zout.

 

Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Combineer alle ingrediënten behalve de gefrituurde uiringen in een kom. Meng de dressing erdoor en stort de salade op een schaal Verdeel de uiringen erop en serveerde salade meteen of zet tot gebruik in de koelkast. Laat hem voor het opdienen op kamertemperatuur komen.

 


 

Nieuwsgierig geworden naar Salades van Katie en Giancarlo Caldesi?

Bekijk het boek bij Bol.com

 Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.