Salade van oergranen met zaden, noten en geroosterde rode ui

6 personen - 80 minuten

salade

Ingrediënten

  • 200 g oergranen b.v. freekeh, quinoa, farro, boerweit, rode of zilvervliesrijst
  • 1 grote aubergine, in blokjes van 1 cm
  • 2 grote rode uien, 1 in blokjes van 1 cm en de andere in flinterdunne ringen
  • 2 flinke tenen knoflook, ongepeld en licht gekneusd
  • 2 el raapzaadolie of extra vergine olijfolie
  • 75 g gemengde amandelen, pistachenoten, pijnboompitten, pompoenpitten of zonnebloempitten

 

  • 750 g arachideolie
  • flinke handvol bladpeterselie, grof gesneden
  • 3 el gedroogde vruchten b.v. blauwe bessen, berberisbessen, kersen, cranberry's, rozijnen of gedroogde abrikozen in blokjes
  • zout en versgemalen peper

Voor de dressing

  • sap van 1 middelgrote citroen
  • 5 el raapzaadolie of extra vergine olijfolie

 


Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Kook de granen volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Giet ze af in een zeef en laat afkoelen.

 

Doe de aubergine, blokjes ui en knoflook in een kom, voeg zout en peper toe en schep de raapzaadolie erdoor. Spreid het mengsel uit op een bakplaat en rooster de groenten in de oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar. Haal ze uit de oven en zet opzij.

 

Rooster intussen de noten en zaden op een andere bakplaat in de  oven in 5-7 minuten net bruin. Laat ze afkoelen.

 

Verhit de arachideolie in een kleine pan tot een stukje brood dat je erin doet meteen sist (180 ºC). Frituur de uiringen in de olie krokant, dat duurt 3-4 minuten. Let goed op, ze worden vaak ineens te donker. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze licht met zout.

 

Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Combineer alle ingrediënten behalve de gefrituurde uiringen in een kom. Meng de dressing erdoor en stort de salade op een schaal Verdeel de uiringen erop en serveerde salade meteen of zet tot gebruik in de koelkast. Laat hem voor het opdienen op kamertemperatuur komen.

Kookboek

Salades

Katie en Giancarlo Caldesi

In dit inspirerende boek zijn salades uit alle windstreken en voor elk uur van de dag verzameld. Als volwaardig hoofdgerecht of ...

 

Lees verder



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.