Salade van geroosterde pompoen, broccoli & spek met mosterddressing uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Deze warme salade met pompoen, broccoli en spek komt recht uit de oven. Met wat knapperige rucola, geroosterde pompoenpitten, kaas en de honing-mosterddressing maak je de salade af en daarmee staat hij in een wip op tafel.

Pompoen hoef je niet te schillen voordat hij in de oven gaat. Ook al lijkt de schil hard en taai, in de oven wordt hij heerlijk zacht.

De pijnboompitjes moet je wel even in de gaten houden. Wanneer ze iets te lang in de oven staan zullen ze verbranden en dat geeft een bittere smaak.


 

De Engelse mosterd die het recept aangeeft heb ik niet in de kast staan. Ik gebruikte wat meer gladde dijonmosterd en dat gaf een prima resultaat. De plakken doorregen spek heb ik vervangen door kant-en-klare spekreepjes. Een dubbelpakje, samen 250 g. Dat leek me wel overeenkomt met 6 plakken. Vind je dat teveel dan zou je ook de helft daarvan kunnen gebruiken.

 

Voor zes personen

Voorbereiden: 10 minuten. Oven: 30 minuten.  

 

600 g pompoen en/of zoete aardappel, in parten die aan de dikste kant 4 cm zijn

5 el extra vergine olijfolie of raapzaadolie

1 stronk broccoli, ca 300 g, in roosjes verdeeld

6 plakken doorregen spek, in repen van 2 cm breed

2 el pompoenpitten

75 g rijpe cheddar of Parmezaanse kaas, geschaafd

een kleine handvol rucola

zout en versgemalen zwarte peper

 

Voor de dressing

1 el gladde of grove dijonmosterd

1 tl Engelse mosterd

1 tl honing of ahornsiroop, plus extra naar smaak

1 el citroensap, cider- of wittewijnazijn

4 el extra vergine olijfolie

zout en versgemalen zwarte peper

 

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Doe de pompenparten in een kom met 3 eetlepels olie en zout en peper. Schep alles door elkaar en verdeel de plakken over een bakplaat. Rooster ze in de oven in ca 30 minuten. Voeg na 15 minuten de broccoli toe, door de overgebleven olie gehaald en met zout en peper bestrooid, en ook het spek. Zet alles weer in de oven en rooster het tot de groenten gaar zijn en het spek met krokant en goudbruin is.

 

Klop intussen de ingrediënten voor de dressing tot een mooi gebonden saus.

 

Strooi de pompoenpitten in een andere kleine ovenschaal en rooster ze 5 minuten in de oven tot ze knetteren. Haal de groenten, spek en pompoenpitten uit de oven en schud ze in een schaal. Giet de dressing erover en schep ales om, proef en doe er naar smaak nog wat zout en peper bij. Verdeel de geschaafde kaas en rucola op de salade en serveer hem warm.

 


 

Nieuwsgierig geworden naar Salades van Katie en Giancarlo Caldesi?

Bekijk het boek bij Bol.com

 

 



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.