De Bonanza burger uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Alweer zo'n lekkere burger van Martin Kintrup. Deze Bonanza burger bestaat uit een laagje coleslaw (erg lekker!), een rundvleesburger, whisky-barbecuesaus, gebakken bacon en tomaat. Smullen hoor!

De saus maken is een uitdaging. Er moet suiker gekaramelliseerd worden en dat vind ik altijd een spannend werkje. Bij dit recept karamelliseer je droog, dat wil zeggen zonder toevoeging van een vloeistof. Laat op een zacht vuurtje de suiker smelten, dan komt alles goed. Op het eind laat je de saus goed inkoken tot hij stroperig is.

 


De saus maken ging op zich goed maar bij het maken van deze burger liep ik wel tegen een paar andere probleempjes aan. Ik had geen rookzout voor de saus en mijn riblap was te mager. Rookzout is moeilijk verkrijgbaar maar kan je wel online bestellen. Had ik daar tijd voor? Nee dus. Om de rooksmaak toch in de burger te krijgen heb ik gerookte spekblokjes aan het vleesmengsel toegevoegd. Daarmee werd het gehakt ook meteen wat vetter. En samen met de gebakken bacon krijg je dan toch de rooksmaak. 

 

Voor vier burgers

Voorbereiden: 45 minuten. In totaal: 60 minuten.  

 

4 basic broodjes met sesam

8 el coleslaw

4 el whiskey-barbecuesaus

4 runderburgers

4 blaadjes ijsbergsla

1-2 tomaten

1-2 el olijfolie

8 plakken bacon of ontbijtspek

zout

versgemalen peper

 

Bereid de broodjes, coleslaw en whisky-barbecuesaus volgens recept en maak de runderburgers. Was de sla, schud de blaadjes droog en scheur ze klein als je dat wil. Was de tomaten en snijd ze in plakken, verwijder de steelaanzet.

 

Verwarm de heteluchtoven voor op 100 ºC. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de bacon aan beide kanten krokant. Houdt de bacon in de oven warm op een rooster met bakpapier. Snijd de broodjes open en warm ze in 6-8 minuten op in de oven.

 

Veeg de pan schoon. Verhit de rest van de olijfolie en bak de burgers 2-3 minuten. Keer ze, bestrooi met zout en peper en bak nog eens 2-3 minuten. Neem uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier.

 

Belg de onderste helft van de broodjes met sla, 2 el coleslaw en de runderburgers. Doe daarop 1 el whisky-barbecuesaus, bacon en 2-3 plakjes tomaat. Bedek met de bovenste helft van de broodjes en serveer warm.

 

 

Voor de runderburgers

 

500 g rundvlees (nek, borst of riblappen)

zout

versgemalen peper

 

Snijd het rundvlees klein. 

Draai gehakt van het vlees of maal het fijn in de keukenmachine. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en kneed het licht. Deel het in 4 porties. Maak hamburgers in een hamburgerpers of vorm met vochtige handen hamburgers van het gehakt. 

 

 

Voor de coleslaw

 

80 g slasaus

100 g zure room

1 el wittewijnazijn

2 el citroensap

1 el suiker

zout

versgemalen peper

300 g spitskool, in repen

150 g wortels, geraspt

140 g mais (blikje, uitgelekt)

 

Meng voor de dressing de mayonaise en zure room met  de azijn, het citroensap en de suiker. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de groenten en de dressing door elkaar en laat minstens 10  minuten trekken. Voeg naar smaak zout en peper toe. 

 

 

Voor de whisky-barbecuesaus

 

4 el tomatenpuree

4 el worcestersaus

4 el appelazijn

2 tl chilivlokken

2 tenen knoflook, geperst

100 g donkere rietsuiker

2 dl whisky

1 dl sinaasappelsap

rookzout

versgemalen peper

 

Roer tomatenpuree, azijn, worcestersaus, chilivlokken en knoflook door elkaar. 

Laat de suiker in een pan karamelliseren. Roer de whisky en sinaasappelsap erdoor tot de suiker is opgelost. 

Voeg 2 tl rookzout en het whiskymengsel toe. Laat de saus 5-7 minuten inkoken, roer regelmatig. Breng op smaak met peper en rookzout. 

 



 

Nieuwsgierig geworden naar De Beste Burgers van Martin Kintrup?

Bekijk het boek bij Bol.com

 

 

Meer recepten uit De Beste Burgers van Martin Kintrup.

 

De Oriënt-express burger



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.