
4 burgers - 75 minuten
brood - vlees
Ingrediënten
- 4 basic broodjes met sesam
- 8 el coleslaw
- 4 el whiskey-barbecuesaus
- 4 runderburgers
- 4 blaadjes ijsbergsla
- 1-2 tomaten
- 1-2 el olijfolie
- 8 plakken bacon of ontbijtspek
- zout
- versgemalen peper
Bereiden
Bereid de broodjes, coleslaw en whisky-barbecuesaus volgens recept en maak de runderburgers. Was de sla, schud de blaadjes droog en scheur ze klein als je dat wil. Was de tomaten en snijd ze in plakken, verwijder de steelaanzet.
Verwarm de heteluchtoven voor op 100 ºC. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de bacon aan beide kanten krokant. Houdt de bacon in de oven warm op een rooster met bakpapier. Snijd de broodjes open en warm ze in 6-8 minuten op in de oven.
Veeg de pan schoon. Verhit de rest van de olijfolie en bak de burgers 2-3 minuten. Keer ze, bestrooi met zout en peper en bak nog eens 2-3 minuten. Neem uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier.
Belg de onderste helft van de broodjes met sla, 2 el coleslaw en de runderburgers. Doe daarop 1 el whisky-barbecuesaus, bacon en 2-3 plakjes tomaat. Bedek met de bovenste helft van de broodjes en serveer warm.

Voor de runderburgers
500 g rundvlees (nek, borst of riblappen)
zout
versgemalen peper
Snijd het rundvlees klein.
Draai gehakt van het vlees of maal het fijn in de keukenmachine. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en kneed het licht. Deel het in 4 porties. Maak hamburgers in een hamburgerpers of vorm met vochtige handen hamburgers van het gehakt.
Voor de coleslaw
80 g slasaus
100 g zure room
1 el wittewijnazijn
2 el citroensap
1 el suiker
zout
versgemalen peper
300 g spitskool, in repen
150 g wortels, geraspt
140 g mais (blikje, uitgelekt)
Meng voor de dressing de mayonaise en zure room met de azijn, het citroensap en de suiker. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de groenten en de dressing door elkaar en laat minstens 10 minuten trekken. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Voor de whisky-barbecuesaus
4 el tomatenpuree
4 el worcestersaus
4 el appelazijn
2 tl chilivlokken
2 tenen knoflook, geperst
100 g donkere rietsuiker
2 dl whisky
1 dl sinaasappelsap
rookzout
versgemalen peper
Roer tomatenpuree, azijn, worcestersaus, chilivlokken en knoflook door elkaar.
Laat de suiker in een pan karamelliseren. Roer de whisky en sinaasappelsap erdoor tot de suiker is opgelost.
Voeg 2 tl rookzout en het whiskymengsel toe. Laat de saus 5-7 minuten inkoken, roer regelmatig. Breng op smaak met peper en rookzout.
Kookboek
De Beste Burgers
Martin Kintrup
Bonanza, Pullman, Vissenkop of toch liever Green Hell? Liefhebbers
van zelfgemaakte burgers gaan gouden ...
Geef een reactie
Het emailadres wordt niet gepubliceerd.