Gerookte forel op waldorfsalade uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Zelf vis roken is wel ző lekker. Het is erg leuk om te doen en met de Big Green Egg ook nog eens ontzettend makkelijk. 
Thuis genieten wij al van de geur van de houtskool die brandt. Het 'ei' staat onder een afdak waar de rook lekker een beetje blijft hangen. Heerlijk! En wanneer ik ga roken hangt er gewoon een dikke mist. Als je denkt dat we dan ergens anders gaan zitten, heb je het mis. Ook die mist ruikt lekker.
Meestal rook ik met appelhout omdat deze een milde smaak geeft, net als kersenhout. Probeer eens wat uit en proef wat roken met je vlees of vis doet. Je zult versteld staan.

 

Voor 4 personen als voorgerecht

Bereiden: 30 minuten. Marineertijd: 1 uur.

 

4 verse forellen met vel à 250 g

1/2 knolselderij

1 appel

2 stengels bleekselderij

1 el rozijnen

40 g geroosterde walnoten

3 el mayonaise

1 el gembersiroop

versgeperst citroensap

zout

versgemalen peper

 

Maak de forellen schoon en verwijder eventuele graten. Laat het vel zitten. Bestrooi de filets met zout en laat ze 1 uur rusten. Laat een handvol houtsnippers in ruim water weken. Verwarm de barbecue voor tot 60-80 graden. Verdeel de geweekte houtsnippers over de kolen. Wanneer je een gasbarbecue gebruikt, doe dan de snippers in een smokerbox. Rook de forellen ongeveer 15 minuten met gesloten deksel boven indirecte hitte.

 

Bereid ondertussen de waldorfsalade. Schil de knolselderij en snijd hem in luciferdunne reepjes. Blancheer de knolselderij 2 minuten in kokend water met zout en laat hem vervolgens in ijswater schrikken. Laat hem uitlekken. Schil de appel, snijd hem in tweeën en verwijder het klokhuis. Snijd de appel eveneens in luciferdunne reepjes. Hak de walnoten grof.

Meng knolselderij, appel, bleekselderij, walnoten en rozijnen in een kom. Voeg de mayonaise, gembersiroop en wat citroensap toe en meng alles goed. Breng de waldorfsalade op smaak met zout en versgemalen peper.

 

Trek voorzichtig het vel van de forelfilets. Leg de lauwwarme filets op de salade en dien ze direct op.


Nieuwsgierig geworden naar Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok?

Bekijk het boek bij Bol.com

 

 

 

Meer recepten uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

 

Geroosterde zalm met mango-abrikozensalsa

 Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.