Nicoise met tonijn, haricots verts, aardappels & zongedroogde tomaten uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Salade Nicoise is genoemd naar de Franse stad Nice. De basis van het recept is rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, knoflook, eieren, uien en olijfolie. Er zijn echter zoveel verschillende recepten en variaties van te vinden. Welke is nou het lekkerst?

Katie en Giancarlo Caldesie voegen er aan hun versie van de salade ook nog aardappeltjes, sperziebonen en zongedroogde tomaatjes toe. Als rauwe groente verwerken zij fijngesneden bleekselderij in de salade. En dat bij elkaar maakt deze salade tot een heerlijke maaltijd die verder niks meer nodig heeft.


 

Deze salade is goed van tevoren klaar te maken. De aardappeltjes en haricots verts hebben dan de tijd om af te koelen terwijl je de andere ingrediënten klaar maakt.  Maak van de dressing gerust een dubbele portie. Deze is in de koelkast nog een week houdbaar en ook heerlijk over andere salades.

 

Voor vier tot zes personen

Voorbereiden: 10 minuten. Oven: 30 minuten.  

 

300 g nieuwe aardappels

250 g lange haricots verts

4-6 eieren

3 bosuien of 1 kleine rode ui, in dunne ringen

1 blikje tonijn op water of olie, uitgelekt, in schilfers

1 grote stengel bleekselderij, fijngesneden

40 g zongedroogde tomaten op olie, uitlekgewicht, grofgesneden

12 lekkere olijven, ontpit en gehalveerd

1 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt

1 blikjes van 50 g anjovis op olie, uitgelekt

 

Voor de vinaigrette

1 el rodewijnazijn

4 el extra vergine olijfolie

1-2 tl honing of ahornsiroop

2 tl dijonmosterd

1 teen knoflook, fijngehakt

zout en versgemalen peper

 

Kook de aardappels in de schil in een grote pan met ruim kokend water met zout gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. Kook de haricots verts in en andere middelgrote pan in ruim kokend water met zout. Giet af en laat afkoelen.

 

Kook de eieren in 8 minuten hard, pel ze en zet opzij.

Schud de ingrediënten voor de vinaigrette in een glazen pot met schroefdeksel door elkaar. Proef en voeg zo nodig nog wat olie, honing en siroop toe. 

Snijd de afgekoelde aardappels doormidden en doe ze in een grote schaal. Week de ui 10 minuten in koud water om hem minder scherp te maken, laat hem uitlekken en doe in de schaal. Halveer de haricots verts en doe ze met de overige ingrediënten behalve de eieren in de schaal. 

 

Schep wat van de vinaigrette door de salade. Halveer de eieren en garneer de salade daarmee. 

 


 

Nieuwsgierig geworden naar Salades van Katie en Giancarlo Caldesi?

Bekijk het boek bij Bol.com

 

 Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.