Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Lekker, een boek vol salades, suiker- en koolhydraatarm. Heerlijk lichte maaltijden, soms met vlees en vis, soms vegetarisch. Zo wil ik elke dag wel eten.

Als het aan Katie en Giancarlo Caldesi ligt hoef je tegenwoordig bij het woord salade ook niet meer te denken aan een bak met konijnenvoer. Een salade is zoveel meer. Eet hem koud of warm, als bijgerecht of als hooofdmaaltijd, maar ga altijd voor een goede balans tussen zoet en zout, zacht en krokant. En vergeet niet de salade af te maken met een waanzinnige dressing. 

 

Katie en Giancarlo Caldesi, de Italiaanse eigenaars van een restaurant en kookschool hebben zelf hun eetpatroon drastisch omgegooid toen ontdekt werd dat Giancarlo diabetes en een glutenintolerantie had. Dat betekende voor hem geen pasta, brood of pizza meer en geen cappuccino met veel suiker. Hij stapte over naar een koolhydraatarm en suikerarm dieet.

Het boek 'Salades' is geïnspireerd de nieuwe manier van eten van het echtpaar Caldesi. De salades zijn vers, rijk aan voedingsstoffen, meestal arm aan suiker en glutenvrij. En zij zijn echt niet de enigen die dit 'dieet' volgen. Iedereen wil vaker op deze gezonde manier eten.

 

Naast een inleiding en een hoofdstuk over dressings zijn er 7 hoofdstukkken met saladerecepten. Het hoofdstuk 'Wakker worden' geeft je 8 ideeën om met een salade te ontbijten, bijvoorbeeld met een watermeloen-feta salade, een sugarsnapsalade met doperwtenpannenkoekjes en pepermakreel of saffraanperziken met munt, bananenpannenkoekjes en citroen crème fraîche. 

Daarna volgen de hoofdstukken 'Belangrijke zaken eerst', 'Salades van de boerderij', 'Salades uit de zee', Salades uit de tuin' en 'Salades voor erbij'. 75 saladerecepten die je kunt eten als hoofd- of bijgerecht, allemaal verrassende recepten met een korte inleiding van de schrijvers van het boek. 
Het boek wordt afgesloten met 8 nagerechten zoals frambozen en rode bessen met ricotta, lemon curd en gemberkruim en geroosterde vijgen en abrikozen gevuld met granola en kaneel met honinglabne. Loopt het water al in je mond? 
 

Fotograaf: Helen Cathcart

 

De foto's van de recepten zijn helder en fris en laten je goed zien hoe de salade is opgebouwd. Sommige salades zijn eenvoudig en snel te bereiden, andere bestaan uit meerdere componenten en vragen wat weer voorbereidingstijd. Wat heel makkelijk is, is dat per component de ingrediënten vermeld staan. Vind je een component te bewerkelijk dan kan je dat dus makkelijk weglaten of vervangen door iets anders. 
Hoe lang je er over doet om een recept te maken moet je zelf inschatten. Bij de recepten staat de bereidingstijd niet aangegeven, wel voor hoeveel personen het recept bedoeld is. 
De superlekkere salades zijn gemaakt met ingrediënten die eigenlijk maar heel gewoon en dus goed verkrijgbaar zijn. Het is de combinatie van ingrediënten en de manier van bereiden die de gerechten zo bijzonder maken.

 

Dit boek is een heerlijk zomer-saladeboek met ontzettend veel lekkere recepten. Je wil ze echt àllemaal maken. Of je nu zin hebt in een lichte lunchsalade of een avondmaaltijd met vlees of vis, het staat er allemaal in.

En voor degenen die niet koolhydraatarm of glutenvrij willen eten, de salades zijn prima uit te breiden met brood of pasta.


Voorproefje uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi?


Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.