Kwarkmousse-filokrokantlasagne met tijm-lauriersiroop en rode bessen uit het septembernummer van Delicious magazine

Een zalig recept van Yvette van Boven. Een fris nagerecht, helemaal niet zoet, een perfect einde van een zomerdiner.

Laat je niet afschrikken door de wachttijden want de tijd die je werkelijk aan dit gerechtje besteedt is veel minder. Alles maak je van tevoren klaar en op het moment zelf maak je alleen de bordjes even klaar. Een kwestie van plannen en het resultaat is echt geweldig!

De hoeveelheid mousse is zeker genoeg voor 6 personen maar dat ligt aan de grootte van je ijsbolletjestang. 300 gram bessen is ook aan de ruime kant maar wat je over hebt is heerlijk met yoghurt of ijs.


Voor zes personen

Bereiden 40 minuten. Opstijven mousse: 4 uur. Intrekken siroop: 4 uur. Oven: 6 minuten.

 

375 ml droge witte wijn

250 g suiker

1 takjes tijm

1 blaadje laurier

300 g rode bessen, gerist

2 vellen filodeeg

50 g boter, gesmolten

poedersuiker

 

Voor de kwarkmousse

200 ml koude slagroom

75 g suiker

1 el verse tijmblaadjes, heel fijngehakt

3 blaadjes gelatine

250 g kwark

 

Breng voor de siroop de wijn met de suiker en kruiden rustig aan de kook. Laat op zacht vuur 5 minuten koken en draai het vuur uit. Laat 4 uur afgedekt staan om te trekken.

 

Laat voor de kwarkmousse de helft van de slagroom met de suiker en de tijmblaadjes warm worden, niet koken. Laat 10 minuten trekken. Week de gelatine in een kom koud water. Knijp het uit en laat het oplossen in de warme slagroom. Draai het vuur uit en laat de room afkoelen tot lobbig.

 

Klop de rest van de room stijf en spatel de kwark erdoor. Dek het af en laat de mousse zeker 4 uur in de koelkast opstijven.

 

Verwijder de kruiden uit de siroop. Breng hem opnieuw aan de kook en kook iets in zodat hij wat dikker wordt. Roer de bessen erdoor en laat ze in de warme siroop trekken. Laat afkoelen.

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smeer de vellen filodeeg in met gesmolten boter, bestuif met poedersuiker en bak ze in 6 minuten krokant en goudbruin. Blijf erbij! Ze branden snel aan. Laat even afkoelen en breek ze in grove stukken.

 

Maak met een ijsbolletjestang bolletjes kwarkmousse en leg er 3 op ieder bord. Schep de bessen met siroop erover en steek de stukken filodeeg ertussen en zet er 2 aan de zijkant. Bestuif eventueel met poedersuiker en dien meteen op.


Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.