Gebakken vis met citroen-ouzosaus

4 personen - 30 minuten

vis

Ingrediënten

 • 1 kg nieuwe aardappels, gewassen 
 • 3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen 
 • 30 g boter
 • fijngeraspte zeste en sap van 1 onbespoten citroen,  plus 1 citroen in plakjes
 • 1 bol knoflook, in teentjes verdeeld, ongepeld 
 • 1 grote zeebaars, van ongeveer 1 kg, of 2 kleinere, ontschubd en schoongemaakt 
 • 12 takjes tijm en dille 

 • 100 ml witte wijn 
 • 50 ml ouzo of andere anijslikeur 
 • 2 el kappertjes 
 • zeezout en versgemalen zwarte peper 

 

Voor de citroen-ouzosaus

 • 2 eierdooiers
 • 1 tl dijonmosterd 
 • 200 ml neutrale olie zoals zonnebloemolie 
 • 50 ml Griekse yoghurt 
 • 2 el ouzo of andere anijslikeur 
 • sap van 1/2 citroen 
 • 1/4 tl suiker, optioneel 
 • 1 el fijngehakte verse dille 
 • 1/2 tl venkelzaad, gevijzeld (optioneel)

 


Bereiden

Verwarm de oven voor tot 200 graden. 

Kook de aardappels 10 minuten in ruim gezouten water tot ze net gaar zijn. Giet af en laat de aardappels afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Knijp ze met je handen doormidden en verdeel over een grote braadslee. 

 

Verhit 2 el olijfolie en de boter tot de boter is gesmolten. Voeg de geraspte citroenzeste en het citroensap toe en schenk op een eetlepel na over de aardappels. Bestrooi de aardappels met zeezout en zwarte peper, leg de tenen knoflook tussen de aardappels (bewaar er een paar voor de vis) en bak 30 minuten in de oven.

 

Kerf intussen de vis aan beide kanten een paar keer in. Pel de apart gehouden tenen knoflook en snijd  ze in dunne plakjes. Steek in elke inkeping een plakje knoflook en takje kruiden. Vul de buikholte van de vis met plakjes citroen, de overige plakjes knoflook en takjes kruiden. 

 

Leg de vis op de aardappels en sprenkel er de apart gehouden eetlepel citroenboter en wat extra olijfolie over. Roer de witte zijn en ouzo door elkaar en schenk over de vis en de aardappels. Bak nog 24 tot 30 minuten in de oven tot de vis net gaar is.

 

Maak intussen de saus. Doe hiervoor de eierdooiers en mosterd met een snufje zeezout in een kom. Voeg druppel voor druppel, al kloppend, de olie toe tot de saus dikker wordt. Schenk vanaf dat moment de olie er in een dun straaltje bij, nog steeds constant kloppend. Klop na de olie de yoghurt, ouzo en het citroensap erdoor. Breng op smaak met zeezout en proef de saus. Voeg als dat nodig is de suiker en/of extra zeezout toe. Roer ten slotte de dille en (eventueel) het venkelzaad door de saus. 

 

Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg, als deze erg heet is, de kappertjes toe - het zal even spetteren. Haal de pan van het vuur als het spetteren stopt. Schenk over de vis en serveer direct. 

Kookboek

Citrus

Catherine Phipps

In Citrus draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken ...

 

Lees verderGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.