Gebakken vis met citroen-ouzosaus uit Citrus van Catherine Phipps

Citroen over de aardappels, citroen over en in de vis en citroen in de saus. Als dit recept niet uit het boek Citrus komt ....Alle onderdelen van dit gerecht geuren naar citroen zonder dat het zuur is. Gewoon heel puur.

 

Catherine Phipps omschrijft dit recept als één van de eenvoudigste manieren om vis klaar te maken. 'Als je wilt, kun je de vis ook apart bereiden. In dat geval verpak je hem in folie. Ik maak dit meestal met citroen, maar het is ook heerlijk met geurige mandarijnen.'


Voor vier personen 

Bereiden totaal: 30 minuten. 


1 kg nieuwe aardappels, gewassen 

3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen 

30 g boter

fijngeraspte zeste en sap van 1 onbespoten citroen,  plus 1 citroen in plakjes

1 bol knoflook, in teentjes verdeeld, ongepeld 

1 grote zeebaars, van ongeveer 1 kg, of 2 kleinere, ontschubd en schoongemaakt 

12 takjes tijm en dille 

100 ml witte wijn 

50 ml ouzo of andere anijslikeur 

2 el kappertjes 

zeezout en versgemalen zwarte peper 


Voor de citroen-ouzosaus

2 eierdooiers

1 tl dijonmosterd 

200 ml neutrale olie zoals zonnebloemolie 

50 ml Griekse yoghurt 

2 el ouzo of andere anijslikeur 

sap van 1/2 citroen 

1/4 tl suiker, optioneel 

1 el fijngehakte verse dille 

1/2 tl venkelzaad, gevijzeld (optioneel)


Verwarm de oven voor tot 200 graden. 


Kook de aardappels 10 minuten in ruim gezouten water tot ze net gaar zijn. Giet af en laat de aardappels afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Knijp ze met je handen doormidden en verdeel over een grote braadslee. 


Verhit 2 el olijfolie en de boter tot de boter is gesmolten. Voeg de geraspte citroenzeste en het citroensap toe en schenk op een eetlepel na over de aardappels. Bestrooi de aardappels met zeezout en zwarte peper, leg de tenen knoflook tussen de aardappels (bewaar er een paar voor de vis) en bak 30 minuten in de oven.


Kerf intussen de vis aan beide kanten een paar keer in. Pel de apart gehouden tenen knoflook en snijd  ze in dunne plakjes. Steek in elke inkeping een plakje knoflook en takje kruiden. Vul de buikholte van de vis met plakjes citroen, de overige plakjes knoflook en takjes kruiden. 


Leg de vis op de aardappels en sprenkel er de apart gehouden eetlepel citroenboter en wat extra olijfolie over. Roer de witte zijn en ouzo door elkaar en schenk over de vis en de aardappels. Bak nog 24 tot 30 minuten in de oven tot de vis net gaar is.


Maak intussen de saus. Doe hiervoor de eierdooiers en mosterd met een snufje zeezout in een kom. Voeg druppel voor druppel, al kloppend, de olie toe tot de saus dikker wordt. Schenk vanaf dat moment de olie er in een dun straaltje bij, nog steeds constant kloppend. Klop na de olie de yoghurt, ouzo en het citroensap erdoor. Breng op smaak met zeezout en proef de saus. Voeg als dat nodig is de suiker en/of extra zeezout toe. Roer ten slotte de dille en (eventueel) het venkelzaad door de saus. 


Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg, als deze erg heet is, de kappertjes toe - het zal even spetteren. Haal de pan van het vuur als het spetteren stopt. Schenk over de vis en serveer direct. Citrus

Catherine Phipps

 

In Citrus draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken: van sinaasappels, pompelmoes, kumquats, limoenen tot en met de bergamotcitroen en alles wat daar tussen zit. In Citrus tref je ........

 

Lees verder voor meer informatie en recepten.Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.