Aardappel-venkelgratin

4 personen - 20 minuten + oventijd

groente

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 venkel, in dunne plakken
  • kneepje citroensap
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 200 ml slagroom

 

  • 80 ml vermout of droge sherry
  • 50 ml melk
  • boter om in te vetten
  • 600 g bloemige aardappelen, in dunne plakjes

 


Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en bak de venkel ca. 10 minuten op middelhoog vuur. Haal van het vuur en bedruppel met wat citroensap. Roer knoflook, slagroom, vermout en melk door elkaar. 

Vet een middelgrote ovenschaal in met boter. Leg een laag aardappels op de boter. Verdeel er wat venkel over en een flinke slok van het roommengsel en bestrooi met peper en zout. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Zorg dat bovenste laag van de gratin bedekt is met room. Druk hem indien nodig wat plat met een spatel. 

Bak de gratin 70-75 minuten tot de aardappelen gaar zijn. Garneer met venkelgroen en serveer. 

 

Zelf bak ik een gratin graag op een hogere temperatuur, op 200 graden hetelucht, afgedekt met folie. Verwijder het laatste half uur de folie en verhoog de temperatuur naar 220 graden voor een lekker bruin laagje. Houd de gratin goed in de gaten want elke oven is anders. Even uitproberen!


Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.