Aardappel-venkelgratin uit nr. 4 van Elle Eten

Ovenschotels zijn zo handig. Van tevoren maak je ze klaar en je hebt je handen vrij voor iets anders terwijl de gratin in de oven staat. 

Deze gratin is lekker romig en fris door de venkel. Heerlijk bij vis zoals een stukje zalm.

De hoeveelheid vocht in het recept is wat aan de krappe kant. Voeg meer room toe aan de ovenschaal als niet alle aardappelen bedekt zijn. Je kan de gratin laag voor laag opbouwen zoals in de beschrijving staat of, net als ik, alle ingredienten mengen in een grote kom en overdoen in de ingevette ovenschaal. Even aanduwen en klaar. 

 


Voor vier personen

Bereiden: 20 minuten. Oven: 75 minuten.

 

1 el olijfolie

1 venkel, in dunne plakken

kneepje citroensap

1 teen knoflook, geperst

200 ml slagroom

80 ml vermout of droge sherry

50 ml melk

boter om in te vetten

600 g bloemige aardappelen, in dunne plakjes

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en bak de venkel ca. 10 minuten op middelhoog vuur. Haal van het vuur en bedruppel met wat citroensap. Roer knoflook, slagroom, vermout en melk door elkaar. 

Vet een middelgrote ovenschaal in met boter. Leg een laag aardappels op de boter. Verdeel er wat venkel over en een flinke slok van het roommengsel en bestrooi met peper en zout. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Zorg dat bovenste laag van de gratin bedekt is met room. Druk hem indien nodig wat plat met een spatel. 

Bak de gratin 70-75 minuten tot de aardappelen gaar zijn. Garneer met venkelgroen en serveer. 

 

Zelf bak ik een gratin graag op een hogere temperatuur, op 200 graden hetelucht, afgedekt met folie. Verwijder het laatste half uur de folie en verhoog de temperatuur naar 220 graden voor een lekker bruin laagje. Houd de gratin goed in de gaten want elke oven is anders. Even uitproberen!

 


Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.