Schnitzel met koolsla

4 personen - 30 minuten

vlees

Ingrediënten

Voor het varkensvlees

 • 8 varkensmedaillons of filetlapjes, vet verwijderd
 • 100 g tarwebloem
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 100 g panko
 • 30 g boter, gesmolten, of olijfolie
 • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de ponzu

 • 3 el donkere sojasaus
 • 1 el mirin
 • 1 el rijstazijn
 • 1/2 tl suiker
 • 1/2 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
 • sap van 1 mandarijn
 • 2 el yuzusap
 • 1 tl yuzupoeder

 

 

Voor de koolsla

 • 1/2 kleine groene of spitskool
 • 1 wortel, geschild, in julienne
 • 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 tl fijne kristalsuiker
 • 2 tl wittewijnazijn
 • 1 appel, geschild, gerapt
 • 1 el mayonaise
 • 1 el crème fraiche
 • 1 el yuzusap
 • 1/2 el donkere sojasaus
 • 1/2 tl yuzupoeder (optioneel)
 • 1 el sesamzaad

 


Bereiden

Maak eerst de koolsla. Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes en doe met de wortel en lente-uitjes in een vergiet. Bestrooi met het zout, de suiker en schenk de azijn erover. Zet in de gootsteen en laat een uur rusten. Doe de groenten in een schaal en voeg de appel toe. Roer de mayonaise, crème fraiche, het yuzusap, de sojasaus en het yuzupoeder (optioneel) door elkaar. Schenk over de groenten en schep alles goed op. Bestrooi met sesamzaad.

 

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Leg het varkensvlees tussen twee vellen plasticfolie en sla er met een vleeshamer of kleine koekenpan op tot  de medaillons heel dun zijn, zonder ze kapot te slaan. Strooi de bloem op een bord en voeg zeezout en zwarte peper toe. Klop de eieren los in een diep bord en strooi de panko op een ander bord. Wentel de medaillons door de bloem en klop overtollige bloem eraf. Haal met beide kanten door de losgeklopte eieren en daarna door de panko. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de gesmolten boter of olijfolie en bak 10 tot 12 minuten in de oven. Het vlees is dan gaar en de broodkruimels zijn goudbruin.

 

Doe intussen voor de ponzu de sojasaus, mirin, rijstazijn, suiker, gemberwortel en mandarijnsap in een pannetje. Verwarm al roerend tot  de suiker is opgelost en haal dan meteen van het vuur. Klop het yuzusap en -poeder erdoor en zeef boven een klein kommetje.

 

Serveer het vlees met de koolsla en geef  de ponzu er los bij, om het vlees in te dopen.

Kookboek

Citrus

Catherine Phipps

In Citrus draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken ...

 

Lees verderGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.