Schnitzel met koolsla uit Citrus van Catherine Phipps

Een heerlijk recept uit het boek Citrus van Catherine Phipps, De combinatie van smaken was nieuw voor me, soja, yuzysap en mandarijnsap. Maar lekker!

 

Het recept kan je makkelijk vereenvoudigen. Koop bijvoorbeeld gepaneerde schnitzels bij een goede slager en kant en klare zakjes gesneden kool en wortel bij de supermarkt. De koolsla is ook goed een dag tevoren te maken. Dat bespaart veel tijd waardoor je dit supergerechtje ook op een doordeweekse dag kunt maken.


Voor vier personen 

Bereiden totaal: 30 minuten (mijn snelle versie)

 

Voor het varkensvlees

8 varkensmedaillons of filetlapjes, vet verwijderd

100 g tarwebloem

2 eieren, losgeklopt

100 g panko

30 g boter, gesmolten, of olijfolie

zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Voor de koolsla

1/2 kleine groene of spitskool

1 wortel, geschild, in julienne

4 lente-uitjes, in dunne ringetjes

1/2 tl zout

1/2 tl fijne kristalsuiker

2 tl wittewijnazijn

1 appel, geschild, gerapt

1 el mayonaise

1 el crème fraiche

1 el yuzusap

1/2 el donkere sojasaus

1/2 tl yuzupoeder (optioneel)

1 el sesamzaad

 

Voor de ponzu

3 el donkere sojasaus

1 el mirin

1 el rijstazijn

1/2 tl suiker

1/2 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt

sap van 1 mandarijn

2 el yuzusap

1 tl yuzupoeder

 

Maak eerst de koolsla. Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes en doe met de wortel en lente-uitjes in een vergiet. Bestrooi met het zout, de suiker en schenk de azijn erover. Zet in de gootsteen en laat een uur rusten. Doe de groenten in een schaal en voeg de appel toe. Roer de mayonaise, crème fraiche, het yuzusap, de sojasaus en het yuzupoeder (optioneel) door elkaar. Schenk over de groenten en schep alles goed op. Bestrooi met sesamzaad.

 

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Leg het varkensvlees tussen twee vellen plasticfolie en sla er met een vleeshamer of kleine koekenpan op tot  de medaillons heel dun zijn, zonder ze kapot te slaan. Strooi de bloem op een bord en voeg zeezout en zwarte peper toe. Klop de eieren los in een diep bord en strooi de panko op een ander bord. Wentel de medaillons door de bloem en klop overtollige bloem eraf. Haal met beide kanten door de losgeklopte eieren en daarna door de panko. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de gesmolten boter of olijfolie en bak 10 tot 12 minuten in de oven. Het vlees is dan gaar en de broodkruimels zijn goudbruin.

 

Doe intussen voor de ponzu de sojasaus, mirin, rijstazijn, suiker, gemberwortel en mandarijnsap in een pannetje. Verwarm al roerend tot  de suiker is opgelost en haal dan meteen van het vuur. Klop het yuzusap en -poeder erdoor en zeef boven een klein kommetje.

 

Serveer het vlees met de koolsla en geef  de ponzu er los bij, om het vlees in te dopen.

 


Citrus

Catherine Phipps

 

In Citrus draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken: van sinaasappels, pompelmoes, kumquats, limoenen tot en met de bergamotcitroen en alles wat daar tussen zit. In Citrus tref je ........

 

Lees verder voor meer informatie en recepten.



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.