Luikse balletjes met sla en frietjes uit Dagelijkse kost van Jeroen Meus

De stad Luik is niet alleen beroemd om haar Luikse wafels, de fameuze Luikse balletjes komen ook uit deze stad van lekkerbekken. Het gehein van hun succes zit hem volgens Jeroen Meus in de Luikse stroop in de saus.

Luikse stroop oftewel Sirop de Liège is een stroop gemaakt op basis van appels en peren. Zonder toevoeging van extra suiker, dat is wel zo gezond. Samen met de zelfgemaakte frietjes zet je zo een heerlijk Belgisch feestmaal op tafel. 

Voor vier personen

Bereiden: 50 minuten.

 

1 dikke snee (oud) witbrood

50 ml melk

3 uien

boter

800 g gemengd gehakt

1 ei

1 bosje platte peterselie

olijfolie

2 el natuurazijn

400 ml water

1 kropsla

1/2 sjalot

enkele sprieten bieslook

2 el mayonaise

1 el Luikse stroop

frieten

peper van de mogen

zout

 

Snij de korsten van het brood en snijd het broodkruim in dobbelstenen. Giet de melk er de stukjes brood en laten even weken.

Pel en snipper 1 van de 3 uien fijn. Et een pannetje op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Stoof de snippers ui glazig in een paar minuten.

Plet het doorweekte brood fijn. Meng het brood onder het gehakt. Breek er een ei bij. Spoel de peterselie en hak de blaadjes heel fijn. Reken op ongeveer 2 eetlepels gehakte peterselie. Doe de peterselie en de gestoofde ui bij het vlees. Voeg wat extra peper toe, zout hoeft niet. Meng.

 

Maak je handen nat en rol vleesballetjes van ongeveer 5 cm diameter. Smelt op een matig vuur een klontje boter in een braadpan met een hoge rand. Giet er ook een scheutje olijfolie bij zodat de boeter niet verbrandt. Bak de balletjes tot ze een goudbruin korstje hebben. Draai ze na enkele minuten voorzichtig op. Schep de balletjes na 10 minuten uit de pan, ze garen straks nog verder. Houd ze warm. Laat de braadpan staan. Hier maak je zo meteen de saus in.

 

Pel de resterende 2 uien en snipper ze heel fijn. Smelt een vers klontje boter in de braadpan met de aanbaksels. Bak de snippers ui kort en giet er na een paar minuten de azijn bij. Roer de aanbaksels op de bodem van de pan los. Leg de balletjes terug in de pan. Giet water in de pan tot de balletjes bijna onderstaan. Laat 10 minuten sudderen op een zacht vuur.

Pluk de blaadjes sla los. Spoel ze en laat uitlekken. Pel de sjalot en snjid de helft in fijne ringen. Doe ze bij de sla samen met de fijngehakte bieslook, een scheutje natuurazijn en wat peper en zout. Meng er voorzichtig nog wat verse mayonaise onder.

Schep de balletjes uit de pan en houd ze warm. Meng de Luikse stroop onder de saus en breng zachtjes aan de kook. Proef en kruid de saus met wat extra peper en een snufje zout.

Mix de saus heel kort met de staarmixer, er mogen nog flink wat stukjes ui in zitten. Voeg de balletjes weer toe. Bak er verse frietjes bij.

 


Dagelijkse kost 2

Jeroen Meus

 

Voor Dagelijkse kost 2 brengt Jeroen Meus 101 nooit eerder gepubliceerde recepten samen in een prachtig vormgegeven boek, afgewisseld met karakteristieke foto's van Thomas Sweertvaegher .......

 

Lees verder voor meer informatie en recepten.



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.