Sushirijst uit Sushi! van Laure Kié

Sushi, we zijn er dol op! Maak ze met rauwe vis zoals zalm of tonijn, met heel kort gebakken ossenhaas of vegetarisch met avocado of asperges. Met sushi kan je echt alle kanten op.

Wanneer je vis gebruikt leg je die van tevoren, voor het snijden, even in de diepvries. Een uurtje is genoeg. Wanneer de vis licht bevroren is kan je hem heel makkelijk in dunne plakjes snijden. Handig toch? 
Kijk wel uit met de wasabi want die is echt héél pittig. 


Voor 750 g gekookte rijst 

Bereiden totaal: 30 minuten. 

 

450 g rondkorrelige rijst

6 dl water

3 el fijne kristalsuiker 

1 tl zout 

5 el rijstazijn 

verse visfilet zoals zalm of tonijn

wasabi naar smaak


Spoel de rijst meerdere keren af, tot het spoelwater helder is. Laat de rijst uitlekken en doe hem in een pan. Voeg het water toe, leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Laat de rijst 12 minuten op zeer laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt 10 minuten rusten. 


Laat in een steelpan op laag vuur de suiker en het zout oplossen in de azijn. Het mengsel mag niet koken. 

Doe de nog warme rijst in een kom. Voeg het azijnmengsel toe en roer heel voorzichtig met een grote houten lepel zodat de korrels niet kapotgaan. Ideaal is als je ondertussen met een rijstwaaier wappert zodat de rijst sneller afkoelt. Na een tijdje zal de rijst er mooi glanzend uitzien. 


Laat de rijst rusten onder een vochtige theedoek tot het moment van serveren zodat hij niet uitdroogt. 


Snijd voor Nigiri sushi met zalm of tonijn de vis in plakken van 1/2 cm dik. Maak je handen vochtig zodat de rijst er niet aan kan plakken. 

Leg een kleine portie sushirijst in het kommetje van je hand. Druk de rijst licht aan en rol zodat je een ovaal balletje krijgt. Leg met je vinger een mespuntje wasabi op het rijstballetje en leg de vis erop. Druk met 2 vingers op de vis zodat deze aan de rijst blijft kleven. 



Sushi!

Laure Kié

 

Sushi, maki, temaki... Sushi is het emblematische gerecht geworden voor de Japanse keuken. De meest voorkomende en simpelste vorm is nigiri ........

 

Lees verder voor meer informatie en recepten.



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.