Zoetzure aubergines uit Sicilië van Giancarlo en Katie Caldesi

Caponata alla vincenzo oftewel zoetzure aubergines. Dat Giancarlo en Katie Caldesi dol zijn op dit gerecht is wel duidelijk. In hun boek Sicilië kom je het gerecht meerdere keren tegen en dat geeft meteen aan dat deze caponata een allemansvriend is. 
En met een andere garnering is het ook weer net een ander gerecht. 

Eet de zoetzure aubergines met geroosterd stokbrood als tussendoortje of voorgerecht. Of serveer als bijgerecht bij vlees of vis.

Voor twee personen 

Bereiden totaal: 20 minuten. 

 

2 grote aubergines 

2 el extra vergine olijfolie 

zout en versgemalen zwarte peper 

1 ui, in dunne halve ringen 

1 teentje knoflook, gepeld en licht gekneusd 

4 el extra vergine olijfolie 

1 struik bleekselderij, de binnenste stelen in blokjes van 1 cm

50 g groene olijven, ontpit en grofgehakt 

2 el kappertjes, afgespoeld 

1 blik à 200 g hele tomaten, grofgehakt 

2 volle el fijne kristalsuiker 

3-4 el wittewijnazijn 


Ter garnering  (optioneel)

cacaopoeder 

geroosterde amandelen of pijnboompitten 

een paar muntblaadjes 


Snijd de uiteinden van de aubergines en verwijder een paar reepjes schil in de lengte van elke aubergine. Snijd de aubergines in blokjes van 2 cm en meng met 2 el olijfolie, zout en peper. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de randjes krokant en goudbruin zijn. 


Fruit de ui en de knoflook in de 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan met de bleekselderij, wat zout en peper en wat water op laag vuur met het deksel op de pan. Roer regelmatig tot de ui zacht is, dit duurt zo'n 15 tot 20 minuten. 

Voeg de olijven, de kappertjes en de tomaten toe aan de bleekselderij en roer door. Zet het vuur hoger, breng aan de kook en roer de suiker en 3 eetlepels azijn erdoor. Laat de azijn 5 minuten verdampen. Verwijder de knoflook. 


Schenk het bleekselderijmengsel over de aubergines en laat voor het serveren op kamertemperatuur komen. Bestrooi eventueel met wat cacaopoeder, geroosterde noten of munt.Sicilië

 

Ontdek de unieke keuken van Sicilië. Door de eeuwen heen hebben o.a. de Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden en Noormannen hun stempel op de Siciliaanse keuken gedrukt en dat proef je terug: exotisch, kruidig ........

 

Lees verder voor meer informatie en recepten. Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.