Mojokip

4 personen - 15 minuten + marineertijd

kip & gevogelte

Ingrediënten

 • 4 kipfilets, opengesneden als een vlinder
 • 2 groene of halfrijpe bakbananen
 • sap van 1 limoen
 • 15g boter
 • paar korianderblaadjes

Voor de marinade

 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 bol knoflook, teentjes gepeld en fijngehakt

 

 • 1 Scotch bonnet of andere hete chilipeper, pitjes verwijderd, fijngesneden
 • 1 klein bosje koriander, de blaadjes
 • 1 takje tijm, de blaadjes
 • 1tl gedroogde oregano
 • 1tl gemalen komijn
 • 1/4tl gemalen piment
 • 300ml zuur sinaasappelsap
 • fijngeraspte zeste en sap van 1 onbespoten limoen
 • 100ml water
 • 50ml olijfolie
 • zeezout, naar smaak

 


Bereiden

Pureer alle ingrediënten voor de marinade met flink wat zout in een keukenmachine tot een vrij gladde saus. Leg de kipfilets in een ondiepe schaal, schenk de marinade erover, dek af en zet een paar uur of een nacht in de koelkast.

 

Schraap voor je de kip klaarmaakt zoveel mogelijk marinade van de filets en doe de marinade in en pannetje. Steek de barbecue aan en gril als de kooltjes gloeien de kipfilets aan elke kant 3 of 4 minuten tot ze net gaar zijn. Of gebruik een grillpan. Zorg dat deze zeer heet is voor je de kip erin legt; ik verhit de mijne minstens 10 minuten voor, op hoog vuur.

 

Breng intussen de marinade aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg een scheutje water toe als de saus te veel dreigt in te koken, de saus mag niet te dik zijn.

 

Snijd de schil van de bakbananen open, breek de schil eraf en snijd ze boven het limoensap diagonaal in plakjes; laat ze in het sap vallen. Laat de boter in een koekenpan smelten en voeg de bakbanaan toe. Bak aan beide kanten goudbruin en laat op keukenpapier uitlekken.

 

Bestrooi de kip met de koriander en serveer met de bakbanaan en de saus van marinade.

Tip van Heerlijk Boek

De marinade (en dus de kip en saus) was erg smaakvol. We proefden golven van zoet, zuur en aangenaam pittig. Het recept voor dit sausje gaan we apart bewaren! 

 

Dit pittige kwam van de Habanero peper die we hebben gebruikt. In het recept wordt een Scotch bonnet gebruikt, maar je kunt iedere hete chilipeper gebruiken die je wilt. Als je niet zeker weet hoe heet de peper is die je hebt gekocht, of wil kopen, is hier een handig lijstje. Daar zie je dan ook dat de Habanero even heet is als de Scotch bonnet. En als je zelf pepers wil kweken, is deze site ook zeker aan te raden!

 

We serveerden er zilvervliesrijst, zwarte bonen en wat kokosrasp bij. Het liefste hadden we ook nog bakbananen gekocht, maar die had de groenteboer vandaag niet meer. Kun je dan ook "gewone" bananen gebruiken? Nee! Helaas zijn dat toch echt twee verschillende soorten banaan!

Kookboek

Citrus

Catherine Phipps

In Citrus draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken ...

 

Lees verderGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.