Mojokip uit Citrus van Catherine Phipps

Uit Citrus van Catherine Phipps

Als er één recept van afgelopen week is dat we een keer opnieuw willen maken, dan is het zonder twijfel deze overheerlijke Mojokip. We waren het bijna vergeten, maar het is gisteravond toch nog gelukt om de marinade te maken en de kip erin te leggen. 

 

Zure sinaasappels hadden we niet, dus we hebben zoals in het voorwoord van de auteur staat wat extra citroensap en limoensap gebruikt. Dit deed volgens ons heel wat minder af aan de smaak dan de schrijfster Catherine Phipps beweert. 

 

 


 

De marinade (en dus de kip en saus) was erg smaakvol. We proefden golven van zoet, zuur en aangenaam pittig. Het recept voor dit sausje gaan we apart bewaren! 

 

Dit pittige kwam van de Habanero peper die we hebben gebruikt. In het recept wordt een Scotch bonnet gebruikt, maar je kunt iedere hete chilipeper gebruiken die je wilt. Als je niet zeker weet hoe heet de peper is die je hebt gekocht, of wil kopen, is hier een handig lijstje. Daar zie je dan ook dat de Habanero even heet is als de Scotch bonnet. En als je zelf pepers wil kweken, is deze site ook zeker aan te raden!

 

We serveerden er zilvervliesrijst, zwarte bonen en wat kokosrasp bij. Het liefste hadden we ook nog bakbananen gekocht, maar die had de groenteboer vandaag niet meer. Kun je dan ook "gewone" bananen gebruiken? Nee! Helaas zijn dat toch echt twee verschillende soorten banaan!

Voorwoord van de auteur

 

Ik houd van recepten waarbij de marinade ook gebruikt kan worden als saus, zodat er niets verloren gaat. Dit recept is gebaseerd op een Cubaanse mojosaus en moet echt met zure sinaasappels gemaakt worden. Als je ze niet kunt vinden, gebruik dan een derde zoete sinaasappels, een derde citroensap en een derde limoensap. Om de pittige, zure en zoute smaak van de saus wat af te zwakken, kun je de kip het beste serveren met iets zoets erbij, zoals de kokos-limoenrijst op pag. 145.

 

Voor 4 personen 

Bereiden: 15 minuten en marineertijd

 

4 kipfilets, opengesneden als een vlinder

2 groene of halfrijpe bakbananen

sap van 1 limoen

15g boter

paar korianderblaadjes

 

Voor de marinade

1 ui, gesnipperd

1 bol knoflook, teentjes gepeld en fijngehakt

1 Scotch bonnet of andere hete chilipeper, pitjes verwijderd, fijngesneden

1 klein bosje koriander, alleen de blaadjes

1 takje tijm, alleen de blaadjes

1tl gedroogde oregano

1tl gemalen komijn

1/4tl gemalen piment

300ml zuur sinaasappelsap

fijngeraspte zeste en sap van 1 onbespoten limoen

100ml water

50ml olijfolie

zeezout, naar smaak

Bereidingswijze

 

Pureer alle ingrediënten voor de marinade met flink wat zout in een keukenmachine tot een vrij gladde saus. Leg de kipfilets in een ondiepe schaal, schenk de marinade erover, dek af en zet een paar uur of een nacht in de koelkast.

 

Schraap voor je de kip klaarmaakt zoveel mogelijk marinade van de filets en doe de marinade in en pannetje. Steek de barbecue aan en gril als de kooltjes gloeien de kipfilets aan elke kant 3 of 4 minuten tot ze net gaar zijn. Of gebruik een grillpan. Zorg dat deze zeer heet is voor je de kip erin legt; ik verhit de mijne minstens 10 minuten voor, op hoog vuur.

 

Breng intussen de marinade aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg een scheutje water toe als de saus te veel dreigt in te koken, de saus mag niet te dik zijn.

 

Snijd de schil van de bakbananen open, breek de schil eraf en snijd ze boven het limoensap diagonaal in plakjes; laat ze in het sap vallen. Laat de boter in een koekenpan smelten en voeg de bakbanaan toe. Bak aan beide kanten goudbruin en laat op keukenpapier uitlekken.

 

Bestrooi de kip met de koriander en serveer met de bakbanaan en de saus van marinade.


Citrus van Catherine Phipps

In Citrus draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken: van sinaasappels, pompelmoes, kumquats, limoenen tot en met de bergamotcitroen en alles wat daar tussen zit. In Citrus tref je internationale gerechten aan, van klassiekers als canard à l'orange ....

 

Lees verder voor meer informatie en recepten. Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.