Taqueria-style shredded beef soft taco's uit Mexican Slow Cooker Cookbook van Marye Audet

Mexicaanser dan deze taco's krijg je ze niet, zeker niet in Nederland!

 

Normaal zijn slowcook recepten een beetje 'lui', maar dat is bij deze niet het geval!  Je zal er namelijk vroeg voor moeten opstaan. Hij moet maar liefst 12 uur in de slowcooker, maar wat je ervoor terug krijgt is het meer dan waard. De voldoening die je krijgt als je na een lange dag thuiskomt en deze geur opsnuift is eigenlijk al niet te beschrijven, en dan hebben we het nog niet eens over de smaak gehad...

 

 

Er zitten 6 gedroogde pepers in: 4 pasilla, 1 guajilo en 1 mulato. Héél pittig wordt het hier niet van, ze geven vooral de smaak en geur af. Deze pepers hebben we besteld via pimenton.be, maar als jij dat ook doet moet je wel oppassen. Er staat dat er binnen 48 uur wordt bezorgd, maar met 5 dagen waren de pepers hier nog nét op tijd om geweekt te kunnen worden. En als je toch gedroogde pepers bestelt, bestel dan ook meteen de Mexicaanse oregano!

 

Naast de gedroogde pepers wordt er ook "chipotles in adobo" gebruikt. Dit zijn eigenlijk gerookte en gedroogde jalapeño's in een adobo sausje en kun je gewoon in de supermarkt halen. Zoek naar een rood/oranje potje van La Morena, met "diced chipotle pepper" erop. Het is wel een beetje gokken hoeveel "diced" chipotles een "hele" chipotle is, het beste kun je het sausje even proeven en dan lepels toevoegen gebaseerd op hoe je denkt dat je smaakpapillen de pittigheid aankunnen.

 

Het is  zeker niet de eerste keer dat we "pulled" vlees hebben gehad, hoe makkelijk het deze keer uit elkaar viel verbaasde ons wel. Je hoefde het nauwelijks aan te raken of het kwam al los. Als ik er zo aan terugdenk was heel hard blazen misschien zelfs al genoeg geweest!

 

We serveerden de taco's met coctailmayonaise, red salsa uit ditzelfde boek en wat rauwe groenten als komkommer en tomaat. 

 

tacos de carne deshebrada estilo taquería

Voorwoord van de auteur

Shredded beef tacos are some of the most delicious foods you will ever eat if you are lucky enough to live near an authentic taqueria or find one in your travels. This recipe looks complicated, but it results in drippy, spicy, slightly tangy, slightly sweet tacos that you'll find yourself making again and again. Prepare these tacos with soft flour tortillas - either white or whole wheat is fine. Warm the tortillas for just a few minutes, and then add the meat, some onions, cheese, and fresh cilantro instead of lettuce. This recipe makes enough for you to have leftovers. Freeze the leftover meat for up to 3 months, and you can have these whenever you crave them.

 

Serves 6 - Heat level: Medium

Bereiden: 15 minuten. Slowcooker: 12 uur (low)

 

4 dried pasilla chiles

1 dried guajillo chile

1 dried mulato chile

1 medium onion, chopped

3 garlic cloves

1/4 cup fresh lime juice

3 chipotles in adobo

2 tablespoons tomato paste

1 tablespoon honey

2 teaspoons ground cumin

1 teaspoon smoked paprika

1 teaspoon dried mexican oregano

Cooking spray

1/2 cup chopped fresh cilantro

3 pounds lean, boneless beef roast

12 flour tortilas

Grated cheese, salsa, and other favorite toppings

 

Bereidingswijze

The night before

1. In a comal or a heavy frying pan over medium-hight heat, add the dried chiles and quickly toast them on all sides, no longer than 2 minutes total.

2. Remove the chiles to a bowl and cover them with hot water. Let them soak overnight at room temperature.

 

In the morning

1. In a blender, pour the chiles and their soaking water into a blender along with the onion, garlic, lime juice, chipotles, tomato paste, honey, cumin, smoked paprika and oregano. Blend until smooth. Taste and adjust the seasoning as desired.

2. Spray the slow cooker with cooking spray.

3. Into the slow cooker, pour half of the sauce and add the meat and then the rest of the sauce so the meat is fully submerged. Cook on low for 11 1/2 hours.

4. Add the cilantro and cook for another 30 minutes.

5. Transfer the beef to a cutting board and shred it using two forks, and then transfer the meat to a serving bowl and stir in a little of the sauce from the slow cooker to moisten it.

6. Warm the tortillas in a dry skillet over medium-high heat.

7. Spoon the meat into the warm tortillas and top with your favorite toppings.

 

Cooking tip:

Don't throw out the liquid left in the slow cooker when your meat is used. Use this highly flavored liquid as a base for soups or as a sauce to add to other dishes. Taste it and check for seasoning before using. Keep leftover sauce in the refrigerator for up to a week or freeze it for longer storage.


Mexican Slow cooker cookbook van Marye Audet

Simple & Tasty Mexican Slow Cooker Recipes In 20 Minutes Or Less Sure, you love eating Mexican food, but who has time to spend hours in the kitchen? You want a Mexican cookbook featuring flavorful Mexican dishes-with minimal prep. Let Marye Audet's Mexican Slow Cooker Cookbook show you how to bring simple and .....

 

Lees verder voor meer informatie en recepten. Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.