Lamsgehaktballetjes met berberisbessen, yoghurt en kruiden

6 personen - 10 minuten + stooftijd

stoofgerecht

Ingrediënten

  • 750g lamgsgehakt
  • 2 middelgrote uien, fijngesneden
  • 20g bladpeterselie, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngewreven
  • 3/4 tl gemalen piment
  • 3/4 tl kaneel
  • 60g berberis-of zuurbessen
  • 1 middelgroot scharrelei
  • 1dl zonnebloemolie
  • 60g banaansjalotten, gepeld

 

  • 2dl witte wijn
  • 5dl kippenbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2tl suiker
  • 150g gedroogde vijgen
  • 200g Griekse yoghurt
  • 3el gemengde munt, koriander, dille en dragon, grofgescheurd
  • zout en zwarte peper

 


Bereiden

Bereiden: 10 minuten. Slowcooker: 6 uur (low), 3 uur (high)

Doe het lamsgehakt met uien, peterselie, knoflook, piment, kaneel, berberisbessen, ei, 1 theelepel zout en 1/2 theelepel zwarte peper in een grote kom. Vermeng alles met de hand en vorm er balletjes van ter grootte van een golfbal.

 

Verhit eenderde van de olie in een grote braadpan met een goed sluitend deksel. Doe er steeds een paar balletjes tegelijk in en bak ze op halfhoog vuur in een paar minuten rondom bruin. Schep ze uit de pan en bak de overige balletjes op dezelfde manier.

 

Veeg de pan schoon en doe de overgebleven olie erin, Fruit de sjalotten regelmatig roerend in circa 10 minuten goudbruin. Giet de wijn in de pan, laat hem een minuut of twee borrelend inkoken en voeg daarna kippenbouillon, laurier, tijm, suiker en wat zout en peper toe. Schik de gehaktballetjes en vijgen rondom en op de sjalotten; de gehaktballetjes moeten vrijwel geheel onder de vloeistof staan. Breng alles aan de kook, sluit de pan en stoof de balletjes 30 minuten op heel laag vuur. Haal het deksel van de pan en stoof ze nog een uur tot de saus ingekookt en intens van smaak is. Proef en doe er naar smaak nog wat zout en peper in.

 

Verdeel de gehaktballetjes in een grote, diepe schaal. Klop de yoghurt los, giet hem over de balletjes en bestrooi ze met de kruiden.

Kookboek

Jeruzalem

Yotam Ottolenghi

De geuren en smaken van deze stad zijn als onze moedertaal. Voor ons definiëren ze troost, opwinding, vreugde ...

 

Lees verder



Reacties

Het evt. weggooien van de vijgen is echt niet nodig - dat is goed eten weggooien.  Evt. klein snijden bij het stoven. En gewoon opeten. Ik heb geen berberisbessen gebruikt maar 2 tl Sumac - dit is een gepoederde vorm van de bessen denk ik - stand to be corrected on this!

Simon Paul

 

Helemaal waar, weggooien van eten moeten we proberen te voorkomen. Het meestoven van de vijgen kan heel goed. 

En wat slim om Sumac te gebruiken in plaats van berberisbessen. Dat ga ik zeker ook een keer proberen. 

Smakelijk groet, Hélène


Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.