Lamsgehaktballetjes met berberisbessen, yoghurt en kruiden

Uit Jeruzalem van Yotam Ottolenghi

Yotam: De zoetzure smaken van deze gehaktballetjes zijn prominent, maar worden enigszins getemperd door de yoghurt. Het is een troostrijk hoofdgerecht, dat het lekkerste is met couscous of rijst. Berberisbessen - kleine, gedroogde zoetzure bessen - zijn online te koop of in Midden-Oosterse of Iraanse supermarkten. U kunt ze door bijvoorbeeld cranberry's vervangen. De vijgen worden door de langdurige bereiding heel zacht, maar zijn essentieel vanwege hun smaak. U kunt ze na afloop uit het gerecht halen en ze weggooien als u dat wilt.


 

6 personen - voor circa 30 gehaktballetjes

Bereiden: 10 minuten. Slowcooker: 6 uur (low), 3 uur (high)

 

750g lamgsgehakt

2 middelgrote uien, fijngesneden

20g bladpeterselie, fijngesneden

3 tenen knoflook, fijngewreven

3/4 tl gemalen piment

3/4 tl kaneel

60g berberis-of zuurbessen

1 middelgroot scharrelei

1dl zonnebloemolie

60g banaansjalotten, gepeld

2dl witte wijn

5dl kippenbouillon

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

2tl suiker

150g gedroogde vijgen

200g Griekse yoghurt

3el gemengde munt, koriander, dille en dragon, grofgescheurd

zout en zwarte peper


Bereidingswijze

Doe het lamsgehakt met uien, peterselie, knoflook, piment, kaneel, berberisbessen, ei, 1 theelepel zout en 1/2 theelepel zwarte peper in een grote kom. Vermeng alles met de hand en vorm er balletjes van ter grootte van een golfbal.

 

Verhit eenderde van de olie in een grote braadpan met een goed sluitend deksel. Doe er steeds een paar balletjes tegelijk in en bak ze op halfhoog vuur in een paar minuten rondom bruin. Schep ze uit de pan en bak de overige balletjes op dezelfde manier.

 

Veeg de pan schoon en doe de overgebleven olie erin, Fruit de sjalotten regelmatig roerend in circa 10 minuten goudbruin. Giet de wijn in de pan, laat hem een minuut of twee borrelend inkoken en voeg daarna kippenbouillon, laurier, tijm, suiker en wat zout en peper toe. Schik de gehaktballetjes en vijgen rondom en op de sjalotten; de gehaktballetjes moeten vrijwel geheel onder de vloeistof staan. Breng alles aan de kook, sluit de pan en stoof de balletjes 30 minuten op heel laag vuur. Haal het deksel van de pan en stoof ze nog een uur tot de saus ingekookt en intens van smaak is. Proef en doe er naar smaak nog wat zout en peper in.

 

Verdeel de gehaktballetjes in een grote, diepe schaal. Klop de yoghurt los, giet hem over de balletjes en bestrooi ze met de kruiden.


Jeruzalem van Yotam Ottoleghi

De geuren en smaken van deze stad zijn als onze moedertaal. Voor ons definiëren ze troost, opwinding, vreugde, geluk. Alles wat we proeven en koken wordt gefilterd door het prisma van onze jeugdervaringen: de maaltijden die onze moeders maakten, de dagen die we op de markt doorbrachten, de geiten en schapen die .....

 

Lees verder voor meer informatie en recepten. Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.