Kruidige kip met rijst en tuinerwten

Uit Zomers koken met Yvon van Yvon Jaspers

Voorwoord van de auteur

In mijn keuken staat mijn beste vriend, een Aga. Een fornuis dat altijd warm is. Zomer en winter, en waar ik dus altijd tegenaan geplakt sta. Alleen die paar weken dat het in Nederland echt warm is, zet ik 'm uit en zijn we vrolijk veroordeeld tot de barbecue buiten.

Deze kruidige kipschotel is typisch zo'n gerecht voor die Nederlandse zomers die niet altijd bepaald warm zijn. Het kan gewoon in een pan met dikke bodem op een laag vuurtje. 


Ingrediënten voor 4 personen, bereidingstijd 60 minuten

1 kg kippenbouten, op het gewricht gehalveerd

4 el extra vergine olijfolie

1 el boter

2 uien, gesnipperd

3 teentjes knoflook, fijngehakt

120 ml rode wijn

1 el rodewijnazijn

800 g gepelde tomaten

2 el Grieks kruidenmengsel

300 g rijst

300 g tuinerwten

zout en peper

 

Grieks kruidenmengsel:

1/2 el kaneelpoeder

1 el pimentpoeder

1 el komijnpoeder

1/3 el kruidnagelpoeder

1 el zoet paprikapoeder

1 el nootmuskaat, versgeraspt

1/2 el cayennepeper

Meng alle kruiden en bewaar in een luchtdicht potje. 

 

 

Wrijf het vlees in met zout en peper. Verhit de olie en boter in en grote braadpan met dikke bodem en bak het vlees rondom aan.

Doe ui en knoflook erbij en bak enkele minuten mee. Blus af met de wijn en azijn. Laat grotendeels verdampen. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Breng de saus op smaak met zout en peper. Roer door en doe het deksel op de pan. Laat 50 minuten stoven op laag vuur of zet 50 minuten in de oven op 180 graden. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit. Schenk zo nodig wat extra water erbij. 

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Blancheer de tuinerwten zodat ze een bite houden. 

Serveer deze kipschotel met de rijst en de tuinerwten. 


Zomers koken met Yvon



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.