Toscaanse rijsttaart

Uit Jamie kookt Italië van Jamie Oliver

Voorwoord van de auteur

Ik ben altijd gek geweest op rijstpudding, en dan vooral op het krokante laagje dat erop komt wanneer je hem bakt. Dat is zo'n beetje waar dit recept om draait - een krokant laatje, zoetzuur fruit, romige rijst en vla. Je waant je in de puddinghemel.


Ingrediënten voor 8 personen 

 

200 g arborio-risottorijst

250 ml melk

250 ml slagroom

1 klein snufje saffraan

1 kaneelstokje

2 vanillestokjes

4 grote eieren

100 g suiker

boter, om in te vetten

3 rijpe pruimen of peren

olijfolie

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de rijst 10 minuten in kokend water en laat hem goed uitlekken. Doe intussen voor de vla de melk en room met de saffraan en het kaneelstokje in een pan. Splijt de vanillestokjes in de lengte open, schraap het merg eruit en doe dat met de stokjes in de pan. Laat de melk 5 minuten op matig vuur zachtjes koken, zet het vuur uit en laat een paar minuten trekken. Gooi de vanillestokjes en het kaneelstokje weg. 

 

Splits de eieren. Klop de eidooiers in een grote kom met 70 g suiker tot een bleek mengsel en giet vervolgens al kloppend een klein beetje van het hete melkmengsel erbij . Blijf soeplepels hete melk toevoegen en klop het mengsel tussentijds goed. Roer wanneer alle melk op is de uitgelekte rijst erdoor. 

 

Vet een taartblik van 23 cm in en bekleed hem met bakpapier. Bestrooi hem met 1 el suiker en schud de vorm zodat er een egaal laagje op de bodemen rand zit. Giet het rijstmengsel in het blik, de rijst zakt naar de bodem zodat je na het bakken twee mooie lagen krijgt. Was je fruit, verwijder de pitten, snijd de vruchten doormidden of in plakjes en hussel ze met 1 el olijfolie en de overgebleven suiker door elkaar. Schik het fruit voorzichtig op de vla en bak de taart 50 minuten in de oven, tot hij donker goudbruin en gestold is. Laat hem tot kamertemperatuur afkoelen, stort hem, snijd hem in punten en ga aan tafel. Deze taart is koud ook erg lekker. 

 


Jamie kookt Italië van Jamie OliverGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.