Japanse hamburger

Uit JapanEasy van Tim Anderson

Voorwoord van de auteur
De hamburgersteak of steak haché prijkt in Japan nog vaak op het menu. De hamburger is onmiskenbaar volksvoedsel maar ook erg lekker, vooral deze Japanse versie met een zoete dashi-sojasaus en veel uien door het gehaktmengsel, zodat dit lekker sappig en smakelijk wordt.

Ingrediënten voor 4 personen 

80 g broodkruimels

10-12 toefjes bladpeterselie plus wat extra fijngesneden peterselie, ter garnering

1 grote of 2 kleine uien, fijngesneden

2 tenen knoflook, gepeld

zout en versgemalen zwarte peper

600 g rundergehakt, liefst vrij grof, vet gehakt

200 ml zoete sojasaus

100 ml dashi

2 eetlepels ketchup

1 eetlepel worcestersaus

1 eetlepel olie

4 eieren

4 plakjes gruyère, totaal 100 g

100 g krokant gebakken uien

 

Meng in een keukenmachine het broodkruim, de peterselie, ui en knoflook met wat zout tot een grove pasta. Maak het gehakt hiermee aan en vorm er 4 hamburgers van.

Meng in een steelpan de zoete sojasaus met de dashi, ketchup en worcestersaus en breng de saus aan de kook. Verhit een koekenpan of geribbelde grillpan op zeer hoog vuur en bak de hamburgers in een beetje olie circa 3-5 minuten per kan, of langer als je van doorbakken houdt. 

Verhit intussen  de resterende olie in een andere koekenpan en bak hier de eieren. Schenk de zoete saus over de burgers als ze bijna klaar zijn en leg de plakjes kaas erop. Zet de burgers onder een hete grill tot de kaas smelt en licht kleurt, neem ze onder de grill vandaan en leg de spiegeleieren erop. serveer de burgers met wat saus ernaast, bestrooid met de krokante uitjes. garneer ze met de peterselie.

In Japan wordt hierbij meestal rijst en een salade geserveerd, maar ik geef er graag aardappelpuree of frites bij. 


JapanEasy van Tim Anderson



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.