Tonijntaco's met chilimayonaise

Uit Weber's Winter Grilling van Jamie Purviance

Voorwoord van de auteur 

Ook 's winters smaakt verse tonijn uitstekend, vooral in het juiste 'gezelschap'. In dit geval voert Mexico de boventoon met knapperige maistortilla's en een pikante chilimayonaise. Afgerond wordt het geheel met een verfijnde witte-koolsalade en verfrissende korianderblaadjes - die overigens erg goed zijn voor uw vitamine D-huishouding.


Voor 4 personen | Bereidingstijd: 25 min. | Grilltijd: 4-6 min.


Voor de witte koolsalade

350 g witte-koolbladeren, in dunne reepjes gesneden

2 el appelazijn

2 tl suiker

1/2 tl natuurzuiver grof zeezout


Voor de mayonaise

5 el mayonaise

1 el versgeperst cirtroensap

1 tl fijngehakte chipotlepeper in adobosaus (ingemaakte chilipeper uit blik)

1/2 tl adobosaus uit blik


Voor de tonijnsteaks

3 el olijfolie

1 tl gedroogde oregano

1 tl gerookt zoet paprikapoeder (pimentón dulce)

1/2 tl natuurzuiver grof zeezout

1/4 tl cayennepeper

2 tonijnsteaks van sushikwaliteit (à ca. 350 g en 2,5-3 cm dik)


8 maistortilla's

2 grote rijpe romatomaten, in kleine blokjes gesneden

4 el korianderblaadjes


  1. Vermeng de witte-koolrepen met azijn, suiker en zout in een middelgrote schaal en laat de salade rusten op kamertemperatuur.
  2. Vermeng in een kleine schal de mayonaise met het citroensap, de chipotlepeper en adobosaus. Zet de chili-mayonaise apart.
  3. Klop voor de tonijn de olijfolie, oregano, het paprikapoeder, zout en de cayennepeper in een tweede schaaltje tot een glad mengsel. Wrijf de tonijnsteaks hiermee aan weerskanten in. Laat ze rusten op kamertemperatuur.
  4. Maak ondertussen de barbecue klaar voor directe hoge hitte (230-290 graden Celsius).
  5. Maak het rooster schoon met een schoonmaakborstel. Gril de tonijnsteaks met geopend deksel 4-6 min. boven directe hoge hitte, tot ze vanbuiten mooi bruin zijn, maar in de kern halfgaar en rosé tot rauw; draai ze tussendoor een keer om. Haal ze van de barbecue, breng ze op een snijplank naar de keuken en laat ze rusten. Rooster ondertussen de tortilla's 1 min. boven directe hitte; draai ze tussendoor een à twee keer om.
  6. Snijd de tonijnsteaks elk in 8 plakjes. Beleg de tortilla's elk met 2 plakjes tonijn, wat witte-koolsalade, tomatenblokjes en 1/2 eetlepel korianderblaadjes. Schep er telkens 2 volle theelepels chilimayonaise op en serveer de taco's warm. Geef er de rest van de salade bij.

Weber's Winter Grilling



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.