Pittige linzensalade met kip, biet en avocado

Uit Peulvruchten van Jenny Chandler

Voorwoord van de auteur

Een verbluffend mooie mix van kleuren en smaken. Ik volg graag seizoenen door wat gegrilde radicchio toe te voegen als het buiten guur is en wat scherpe roze radijsjes als de zon schijnt. 

Kweek zelf bonen-, linzen-, kikkererwten- en radijskiemen. Ze voegen echt iets extra's toe aan deze salade. 


Ingrediënten voor 4 personen 

 

Voor de linzen

250 g puylinzen, afgespoeld

1/2 rode uit, gesnipperd

75 g krenten, sultana's of andere zuidvruchten, in stukjes ter grootte van de linzen

2 volle el kappertjes, afgespoeld en groeve exemplaren fjingehakt

 

Voor de vinaigrette

3 el extra vergine olijfolie

4 el appelciderazjin

1/2 el esdoornsiroop

1/2 el dijonmosterd

1 tl zout

1 tl peper

1/2 tl komijnpoeder

1/4 tl kurkumapoeder

1/4 tl korianderpoeder

1/4 tl kardemompoeder

snuf cayennepeper

snuf gemalen kruidnagel

snuf nootmuskaat

snuf kaneelpoeder

 

1 rijpe avocado

sap van 1 citroen

2 kipfilets, gepocheerd en in stukken gescheurd.

150 g rode bieten, geroosterd 

handvol kiemen

handvol bladpeterselie, grof gehakt

zout en peper

 

Doe de linzen in een pan en giet er koud water bij tot ze ongeveer 5 cm onderstaan. Breng ze aan de kook en laat ze zachtjes koken tot ze beetgaar zijn. Reken op 15-25 minuten.

Doe indertussen alle inredienten voor de vinaigrette in een potje en schud alles goed door elkaar. 

Laat de linzen uitlekken zodra ze beetgaar zijn. Spoel ze heel even af met wat koud water. Meng de nog warme linzen met de ui, het gedroogde fruit, de kappertjes en de vinaigrette en laat afkoelen.


Schep de linzensalade op een brede serveerschaal. Verdeel de kip, avocado, rode biet, de kiemen en de peterselie erover. 

Bestrooi de salade met wat zout en flink wat zwarte peper en besprenkel hem met een beetje olijfolie. 


Peulvruchten uit Jenny Chandler

.



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.