Bloemkool en kikkererwten soep

Uit Leon Happy Soups van Rebecca Seal en John Vincent

Voorwoord van de auteur

Op het eerste gezicht lijkt bloemkoolsoep wellicht geen goed idee, maar deze is ongelooflijk lekker en bovendien is bloemkool een zeldzame bron van de essentiële vitamine K. Vervang voor een veganistische soep in Indiase stijl het paprikapoeder door een theelepel garam masala, 2 cm geraspte gemberwortel en een snuf gemalen chilipeper en besprenkel tot slot met ongezoete kokosmelk. 


Ingrediënten voor 4 personen 

1 bloemkool, in roosjes

1 ui, in halve ringen

1 tl gemalen komijn

1 tl paprikapoeder

3 el olijfolie

150 g bloemige aardappels, geschild en in stukken

1 liter hete groentebouillon

2 teentjes knoflook, in plakjes

1 blik (400 g) kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

rasp van 1/2 citroen plus 1 el citroensap

zout en versgemalen zwarte peper

 

Voor erbij

Kookroom, Griekse room of crème fraîche

1 el komijnzaad, licht geroosterd

 

Verwarm de oven voor op 220 graden. 

Verdeel de bloemkool en uiringen in een enkele laag over een bakplaat. Voeg wat zout en peper, de komijn en het paprikapoeder toe, schenk de olie erover en schep alles door elkaar. Rooster de bloemkool en ui 25-30 minuten in de oven, tot de bloemkool gaar is met iets geblakerde randjes; keer alles halverwege de baktijd om. 

Kook intussen de aardappels gaar in de bouillon. Voeg de knoflook, kikkererwten en citroenrasp toe, laat alles een paar minuten pruttelen en haal de pan van het vuur tot de bloemkool gaar is. 

Haal de bloemkool uit de oven als de roosjes gaar en de uien goudbruin zijn. Houd een paar kleine bloemkoolroosjes en enkele eetlepels van de krokantste uien apart en warm voor het garneren. Doe het citroensap en de rest van de bloemkool in de bouillon, breng die zachtjes aan de kook en pureer hem dan glad. 

Proef en voeg zo nodig meer zout en/of peper toe. 

Serveer de soep met een kruk room, yoghurt of crème fraîche en bestrooi hem met de achtergehouden krokante ui en bloemkool en wat geroosterd komijnzaad. 

 

 

 


Leon Happy Soups van Rebecca Seal en John Vincent

Naar het boek.



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.