Taco's met rundvlees in Barbacoa-stijl

Uit Taco's van Felipe Fuentes Cruz & Ben Fordham

Voorwoord van de auteur

In mijn kindertijd betekende 'barbacoa' altijd feest en ik heb dierbare herinneringen aan deze traditionele maaltijden. Vaak werd een heel schaap of een geit gebraden, maar voor dit recept gebruikten we runderborst.


Ingrediënten voor 4 personen 

 

100 g rode uien

300 g grote tomaten

2 kg runderborst, grote stukken vet weggesneden

4 el paprikapoeder

2 tl gemalen komijnzaad

2 tl avocadobladpoeder, gemalen steranijs of venkelzaad

3 tl zout

1 tl versgemalen zwarte peper

2 tl rijstazijn

 

Om te serveren

2 limoenen, in partjes

12 bloem- of maistortilla's

1 avocado, ontpit, schil verwijderd, in blokjes,

salsa van geroosterde groenten


Voor de salsa

125 g tomaten 

50 g tomatillo' (of 2/3 tomaat en 1/3 groene paprika)

125 g witte uien 

1 teentje knoflook 

1 el olijfolie 

5 g gedroogde arbolpeper (of gedroogde chilipeper)

zout naar smaak 

 

Snijd de rode uien in ringen van 1 cm dik en de tomaten in partjes. Snijd het rundvlees in grote stukken en doe ze in een grote hapjespan met deksel. Voeg 2 liter water toe aan de pan en voeg het paprikapoeder, komijnzaad, avocadobladpoeder, zout en peper en rijstazijn toe. Meng goed met een grote lepel. Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook. Doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat onder af en toe roeren 3 uur zachtjes koken; zorg dat het mengsel niet droogkookt. 

Trek het vlees in de hapjespan met 2 vorken uit elkaar. Knijp vlak voor het serveren een van de limoenen uit boven het fijngemaakte vlees. 


Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Halveer de tomaten en verse tomatillo's. Snijd de uien in vieren. Leg de groenten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten onder de grill tot ze licht geschroeid zijn. Laat afkoelen. 

Verhit de olijfolie in een antiaanbakpan op matig vuur en bak de pepers ongeveer 30 seconden. Voeg 30 ml water toe, haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Doe alle ingrediënten behalve het zout in een blender. Meng alles in 30 seconden tot een grove saus. Breng op smaak met zout. 

 

Serveren

Schep het vlees op een tortilla, gevolgd door een avocado en wat salsa van geroosterde groenten. Knijp er wat limoensap boven uit. 


Taco's van Felipe Fuentes Cruz & Ben Fordham



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.