Winteravondchili

12 personen - 6 uur

stoofgerecht

Ingrediënten

 • 20 g gedroogd eekhoorntjesbrood
 • 2 el (van elk) venkelzaad, korianderzaad, gerookt paprikapoeder 
 • 1 flespompoen (1,2 kg)
 • olijfolie 
 • 1 kg varkensbuik, zonder vel en bot
 • 1 kg runderborststuk
 • 2 grote uien
 • 2 tl lichte basterdsuiker
 • 150 ml balsamicoazijn
 • 2 blikken van 400 g cannellinibonen of kikkererwten 

 

 • 2 blikken van 400 g gepelde tomaten 
 • 2 rode paprika's 
 • 2 gele paprika's 
 • 2-3 verse rode Spaanse pepers
 • 1 bosje verse koriander (30 g)

Salsa

 • 1 rode ui
 • 2 handappels
 • 3 tl ciderazijn 
 • 3 tl extra vierge olijfolie 

 


Bereiden

Verhit de oven tot 190 graden. Doe stukjes eekhoorntjesbrood in een kleine kom en giet er zo veel kokend water bij dat ze net onder staan. Wrijf de venkel en korianderzaadjes, het paprikapoeder en 1 theelepel (van elk) zeezout en zwarte peper in een vijzel door elkaar. Snijd de pompoen voorzichtig in de lengte doormidden, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes van 4 cm. Hussel ze met de helftvan het specerijenmengsel en een scheutje olijfolie op een bakplaat door elkaar, zet ze 50 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn, haal ze eruit en verlaag de temperatuur tot 150 graden.

 

Besprenkel intussen beide stukken vlees rondom met olijfolie en wrijf ze in met het resterende specerijenmengsel. Leg ze met de vetlaag naar beneden in een grote braadpan (minstens 30 cm doorsnede en 8 cm diep) op matig-hoog vuur en braad ze in ongever 15 minuten rondom bruin. Pel de uien en snijd ze in grove stukjes. Leg beide stukken vlees op een plank, draai het vuur halfhoog, doe de uien met de basterdsuiker in de pan en blijf 10 minuten regelmatig roeren tot ze licht gekaramelliseerd zijn. Giet er de balsamicoazijn en het grootste deel van het vocht van het eekhoorntjesbrood bij (zeef er wel eerste het zand uit). Snijd de paddenstoelen in grove stukjes en doe ze er ook bij, gevolgd door de bonen of kikkererwten, met vocht en al, en de tomaten. Maak de tomaten een beetje stuk met een houten polllepel en leg beide stukken vlees terug in de pan. Giet er zo nodig wat water bij om de saus te verdunnen, breng aan de kook, voeg naar smaak peper en zout toe en leg er een flinke laag vochtig bakpapier op. Dek de pan af met aluminiumfolie en zet hem ongeveer 5 uur in de oven, of tot het vlees mals is.

 

Prik met een mes gaatjes in de paprika's en pepers, en rooster ze op een barbecue of in een grillpan tot er zwarte blaasjes op zitten. Doe ze in een kom en dek ze af met plasticfolie. Laat ze afkoelen, trek er de velletjes af, verwijder de zaadjes en vang zo veel mogelijk van het heerlijke vocht op. Hak de helft van de koriander grof en hussel de blaadjes met een stnufje peper en zout door elkaar. Haal het vlees wanneer het gaar is uit de oven, pluk het uit elkaar en roer er de pompoen, paprika's en pepers door. Pas de consistentie zo nodig aan met een scheutje water, maak het gerecht op smaak af en houd het warm.

 

Pel voor de salsa de rode ui en hak hem samen met de appels (met klokhuis en al) en de rest van de koriander door elkaar. Maak het mengsel aan met de ciderazijn en extra vierge olijfolie, en maak de salsa op smaak af. Serveer de chili met de salsa, brood of rijst, en een flinke lepel yoghurt.

Kookboek

Jamie's Comfort Food

Jamie Oliver

Comfort food staat voor ultiem genieten. Het gaat over eten dat herinneringen ophaalt, waar je je goed door voelt, waar ...

 

Lees verderGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.