Hartige taart met paddenstoelen

4 personen - 40 minuten + rust en oventijd

quiche

Ingrediënten

 • 1 klont boter
 • 2 tl extra vergine olijfolie
 • 20 g gedroogd eekhoorntjesbrood (20-25 min geweekt in warm water, uitgelekt en weekvocht bewaard)
 • 250 wilde of gekweekte bospaddenstoelen
 • 1 el bladpeterselie, gehakt
 • 2 tl tijmblaadjes
 • 1 grote ui, in dunne ringen
 • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes

 

 • 185 ml double cream of volle slagroom
 • 2 eieren
 • 1 eierdooier
 • Parmezaanse kaas of harde gerijpte schapenkaas

Voor het korstdeeg

 • 300 g bloem
 • 150 g koude boter, in blokjes

 


Bereiden

Korstdeeg

Voeg de bloem, de boter en een snufjes zout toe aan de foodprocessor en pulseer tot en kruimeldeeg. Voeg terwijl de motor langzaam draait 150 ml koud water toe en stop zodra het deeg samenkomt. Haal het deeg eruit en kneed een paar keer. Laat gewikkeld in plasticfolie minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

Rol het gekoelde deeg uit tot een dunne cirkel zodat je de taartvorm volledig kunt bedekken en er ook nog wat deeg over de rand hangt. Bekleed de taartvorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem. Bekleed het deeg met pakpapier, verdeel de blindbakbonen erover en bak 20 minuten voor in de oven. Hal de bonen en het bakpapier eruit en zet het deeg nog 5 minuten in de oven, tot de taartbodem droog en licht goudbruin is. Snij het overhangende deeg eraf en zet apart. 

 

Vulling

Verhit de oven tot 180 graden. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Verhit de boter en de helft van de olie, voeg het eekhoorntjesbrood, de bospaddenstoelen, peterselie en tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Meng de paddenstoelen in de pan en bak 3-4 minuten, tot ze zacht zijn. Schep de paddenstoelen in een grote kom, zet de pan terug op het vuur, voeg de rest van de olijfolie, ui en knoflook toe en bak 8-10 minuten, tot de uien zacht zijn. Voeg al het weekvocht, op de laatste lepel na (waar wat zand in kan zitten) toe aan het uimengsel en laat bijna volledig inkoken. Meng de uien met de paddenstoelen en breng op smaak met zout en peper.

Voeg de double cream, de eieren en eidooier toe aan een kom, bestrooi met zout en peper en kluts door elkaar. Vul de taartbodem met het ui-paddenstoelenmengsel en schenk het roommengsel erover. Het maakt niet uit als er een paar paddenstoelen uitsteken. Strooi er wat Parmezaanse kaas over en bak de taart 30 tot 35 minuten in de oven, tot de bovenkant hier en daar goudbruin en iets gerezen is. Laat voor het serveren minimaal 20 minuten rusten. 

Kookboek

Time

Gill Meller

Ochtend, middag en avond - zo delen we onze dagen in. En de dagen vormen onze jaren. In zijn nieuwe boek 'Time' laat ...

 

Lees verderGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.