Massaman lamscurry met snelle zoetzure groenten

Uit Delicious editie 11, november 2018

Begin minstens 6 uur van tevoren aan dit recept.


Ingrediënten voor 6-8 personen 

Bereiden 1 uur, stoven 3 1/2 uur

 

6 sjalotten, fijngesneden

3 rode chilipepers, zonder zaadjes, fijngesneden

1 el fijngeraspte gemberwortel

3 teentjes knoflook

2 stengels citroengras, alleen het wit, fijngesneden

1 bosje koriander, blaadjes geplukt, steeltjes en worteltjes fijngesneden. 

6 kaffirlimoenblaadjes, gekneusd

2.5 kg lamsbout met bot

80 ml zonnebloemolie

150 g ongebrande pinda's, zonder vliesjes

200 g massamancurrypasta

20 g trassi

3 el tamarindepasta

500 ml runderbouillon

400 ml kokosmelk

400 ml kokosroom

4 el vissaus

sap van 2 limoenen

3 el bruine basterdsuiker

750 g vastkokende aardappels, geschild, in stukken van 5 cm

gestoomde jasmijnrijst en roti, voor erbij

 

Snelle zoetzure groenten

125 ml azijn

3 el fijne kristalsuiker

3 steranijs

8 radijs, grote gehalveerd

1 kleine komkommer, in dunne plakjes

1 sjalot, in dunne ringen

3 Thaise rode chilipepers (birds eye), in dunne ringetjes

 

Doe de sjalotten met de chilipepers, gemberwortel, knoflook, het citroengras en de koriandersteeltjes en -worteltjes in een kleine keukenmachine en pureer glad. Doe over in een kom en voeg de limoenblaadjes toe.

Leg de stukken lamsbout met het vetlaagje omlaag in een braadpan, verhit op hoog vuur en braad het vlees zo in ca. 12 minuten rondom gelijkmatig bruin. Leg op een bord.

Schenk het gesmolten vel uit de pan (dit heb je niet meer nodig) en veeg de pan schoon. 

Schenk de zonnebloemolie erin en verhit op matig vuur. Rooster hierin de pinda's ca. 2 minuten onder voortdurend omscheppen. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Schep de sjalottenpuree in de pan en roer ca. 2 minuten tot hij donker kleurt. Voeg de massamancurrypasta, trassi, tamarindepuree toe en schep 5 minuten om tot het mengsel donker kleurt. Voeg de bouillon, kokosmelk en -room toe en verwarm tot het kookpunt. Leg het vlees weer in de pan, voeg de pinda's toe en stoof het vlees afgedekt in 3 uur op laag vuur heel mals, waarbij je het om het half uur omschept. Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht op matig tot hoog vuur in 30-40 minuten licht inkoken, onder regelmatig omscheppen. Maak op smaak af met de vissaus, het limoensap en eventueel wat suiker. 

Verwarm intussen de azijn voor de zoetzure groenten met de suiker, steranijs en 125 ml water in een steelpan en roer tot de suiker is opgelost. Schenk in een hittebestendige kom en laat volledig afkoelen. Voeg de overige ingredienten toe en laat 30 minuten intrekken. 

Zet de aardappels op in een pan met water en breng aan de kook en kook met een snufje zout in 15 minuten gaar. Giet af. 

Schep de aardappels door de curry en serveer met de zoetzure groenten, gestoomde rijst en roti. Bestrooi eventueel met de korianderblaadjes. 

 

 


Delicious editie 11, november 2018



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.