Cannelloni met champignons, spinazie en tomaat

Uit Winterkost van Jeroen Meus

Voorwoord van de auteur

Er bestaat geen beter comfortfood dan cannelloni. Deze heerlijke vegetarische versie met spinazie en een romige duxelle van champignons overtreft alle verwachtingen.

Heb je de smaak van cannelloni te pakken? Probeer ze eens met een andere vulling, Bijvoorbeeld ricotta, gebakken courgette en zongedroogde tomaat. 

Je kunt ook droge lasagnevellen gebruiken voor de cannelloni. Kook ze met een paar tegelijk even in kokend water met zout en een scheutje olie. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven. Spoel ze met koud water, halveer en leg ze op een theedoek. 


Ingrediënten voor 4 personen 

Bereidingstijd 60 minuten + 15 minuten oventijd

 

Voor de saus

olijfolie

2 uien, fijngesneden

1/2 chilipeper, gesnipperd

2 tenen knoflook, gesnipperd

40 g tomatenpuree

1 takje rozemarijn

enkele takjes tijm

enkele blaadjes laurier

paprikapoeder

800 g tomatenblokjes (2 blikken

3 dl passata

zout

 

Voor de duxelle

boter

500 g Parijse (witte) champignons

1 ui

2 tenen knoflook

200 g walnoten

250 g ricotta

1/2 citroen

Provençaalse kruiden

peper en zout

 

Voor de spinazie

500 g spinazie

boter

1 teen knoflook

peper en zout

 

Voor de afwerking

16 velletjes verse pasta, ongeveer 10 x 10 cm

200 g gemalen kaas

100 g panko

 

Saus

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een kookpot. Pel de uien en snipper ze fijn. Stoof ze in de olie. Snipper de chilipeper (met of zonder zaadjes) en stoof hem mee. 

Kneus en pel 2 knoflooktenen, snipper ze en plet ze met een mes. Stoof de knoflookpulp met de uien en de chili.

Doe er de tomatenpuree bij en laat even meebakken. Bind de rozemarijn, tijm en laurier met een keukentouw samen tot een bouquet en leg het in de kookpot. 

Kruid met paprikapoeder en zout. Giet er de tomatenblokjes en de passata bij. Laat de saus pruttelen op een zacht vuur. 

 

Duxelle

Smelt een klont boter in een hoge pan. Maak de champignons schoon en halveer ze. Bak ze in de boter. Pel de  uien en snijd hem grof. Bak mee met de champignons. Keus en pel 2 knoflooktenen, snijd ze in stukken en doe bij de champignons. Kruid met peper en zout. Maal de walnoten fijn in de keukenmachine. Doe er de gebakken champignons met ui en knoflook bij en mix tot duxelle. Gebruik de pulsstand, maar niet te lang. Het moet een korrelig mengsel zijn. Roer er de ricotta door. Kruid eventueel bij met peper en zout. Breng op smaak met citroensap en Provençaalse kruiden. 

 

Spinazie

Smelt een klontje boter in een pan. Pel de knoflookteen. Verwarm de spinazie in de pan, prik het knoflookteentje op een vork en roer daarmee de spinazie om tot ze geslonken is. Breng op smaak met peper en zout. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet maar duw het vocht er niet uit. 

 

Afwerken

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Doe de spinazie in een ovenschaal. Leg steeds wat duxelle op een pastavel en rol het op tot cannelloni. Leg de rolletjes op de spinazie. 

Verwijder het bouquet garni uit de tomatensaus en giet de saus over de cannelloni. Strooi er de gemalen kaas en de panko over. Zet het gerecht 15 minuten in de voorverwarmde oven of zolang als nodig is om een mooi goudbruin korstje te vormen. 

 


Winterkost van Jeroen Meus



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.