
4 personen - 50 minuten
stoofgerecht
Ingrediënten
Voor de chili
- olijfolie
- 400 g verse chorizo
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1/2 chilipeper
- 2 rode paprika's
- gerookt paprikapoeder
- paprikapoeder
- komijnpoeder
- 40 g tomatenpuree
- witte wijn
- 400 g tomatenblokjes
- 4 dl passata
- enkele takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 400 g rode bonen
- zout
Voor de rijst
- olijfolie
- 1 ui
- 250 g wilde rijst
- 2 laurierblaadjes
- zout
Voor de afwerking
- 4 eieren
- 3 lente-uien
- enkele takjes koriander
Bereiden
Chili
Verwarm een scheutje olijfolie in een hoge pan. Snijd de chorizo in dikke plakken en bak ze in de olie. Pel en snipper de ui en stoof hem met de chorizo. Kneus en pel de knoflook, snipper de tenen fijn en plet ze met een mes. Doe de knoflookpulp ook in de pan. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de chilipeper, snipper hem fijn en stoof met de chorizo. Schil de paprika's, verwijder zaden en zaadlijsten en snijd de paprika's in stukken. Doe ze in de pan en kruid met beide soorten paprikapoeder en komijnpoeder.
Doe er de tomatenpuree bij en laat even meebakken. Blus af met een scheut witte wijn en laat inkoken. Voeg de tomatenblokjes toe. Spoel het blik met een scheutje water en giet het in de pan. Doe er de passata bij. Kruid met enkele takjes tijm, laurier en een snuf zout. Zet een deksel op de pan en laat op een zacht vuur ongeveer 20 minuten verder stoven.
Spoel de bonen in een zeef onder koud stromend water en roer ze door de chili.
Rijst
Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot op het vuur. Pel en snipper de ui en stoof in de olijfolie. Doe er de rijst bij en roer om tot alle korrels glazig zijn. Giet twee keer de hoeveelheid water bij de rijst en breng aan de kook. Leg de laurier in de kookpot. Kruid met zout. Zet een deksel op de pan en laat de rijst zachtjes garen.
Afwerken en serveren
Breek een ei in een kommetje en laat het in de pan met chili glijden. Doe hetzelfde met de rest van de eieren en laat ze stollen onder het deksel op de chili.
Haal de laurier uit de rijst. Serveer de chili met de rijst. Werk af met lente-ui en koriander.
Kookboek

Winterkost
Jeroen Meus
In Winterkost gaat Jeroen koudefronten en winterdips te lijf met 75 nieuwe recepten, voor ontbijt, brunch, lunch, diner ...
Geef een reactie
Het emailadres wordt niet gepubliceerd.