Chili con carne met chorizo

Uit Winterkost van Jeroen Meus

Voorwoord van de auteur

Vrijdagavond vraagt om een Mexicaanse stoofschotel met chorizo, rode bonen en gepocheerde eitjes. Laat het weekend maar komen, olé!


Ingrediënten voor 4 personen 

Bereidingstijd 50 minuten

 

Voor de chili

olijfolie

400 g verse chorizo

1 ui

2 tenen knoflook

1/2 chilipeper

2 rode paprika's

gerookt paprikapoeder

paprikapoeder

komijnpoeder

40 g tomatenpuree

witte wijn

400 g tomatenblokjes

4 dl passata

enkele takjes tijm

2 blaadjes laurier

400 g rode bonen

zout

 

Voor de rijst

olijfolie

1 ui

250 g wilde rijst

2 laurierblaadjes

zout

 

Voor de afwerking

4 eieren

3 lente-uien

enkele takjes koriander

 

Chili

Verwarm een scheutje olijfolie in een hoge pan. Snijd de chorizo in dikke plakken en bak ze in de olie. Pel en snipper de ui en stoof hem met de chorizo. Kneus en pel de knoflook, snipper de tenen fijn en plet ze met een mes. Doe de knoflookpulp ook in de pan. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de chilipeper, snipper hem fijn en stoof met de chorizo. Schil de paprika's, verwijder zaden en zaadlijsten en snijd de paprika's in stukken. Doe ze in de pan en kruid met beide soorten paprikapoeder en komijnpoeder. 

Doe er de tomatenpuree bij en laat even meebakken. Blus af met een scheut witte wijn en laat inkoken. Voeg de tomatenblokjes toe. Spoel het blik met een scheutje water en giet het in de pan. Doe er de passata bij. Kruid met enkele takjes tijm, laurier en een snuf zout. Zet een deksel op de pan en laat op een zacht vuur ongeveer 20 minuten verder stoven. 

Spoel de bonen in een zeef onder koud stromend water en roer ze door de chili.

 

Rijst

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot op het vuur. Pel en snipper de ui en stoof in de olijfolie. Doe er de rijst bij en roer om tot alle korrels glazig zijn. Giet twee keer de hoeveelheid water bij de rijst en breng aan de kook. Leg de laurier in de kookpot. Kruid met zout. Zet een deksel op de pan en laat de rijst zachtjes garen. 

 

Afwerken en serveren

Breek een ei in een kommetje en laat het in de pan met chili glijden. Doe hetzelfde met de rest van de eieren en laat ze stollen onder het deksel op de chili. 

Haal de laurier uit de rijst. Serveer de chili met de rijst. Werk af met lente-ui en koriander. 

 


Winterkost van Jeroen Meus



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.