Huisgemaakte Fishsticks

Uit Dagschotel van Johny Voners

Met spinaziepuree, Hollandaisesaus, en versgemaakte tartaarsaus, afgewerkt met een takje cress. 

 

Het recept lijkt heel bewerkelijk omdat het uit een paar onderdelen bestaat. Op zich valt het reuze mee. De uitdaging zit 'm in de hollandaisesaus en de mayonaise. De rest is kinderspel. Wil je het jezelf wat makkelijker maken, maak de tartaarsaus dan van kant-en-klare mayonaise. 

De hollandaisesaus kan je van tevoren maken en warmhouden in een voorverwarmde thermosfles. 


Ingrediënten voor 1 persoon 

 

Fishsticks

2 visfilets van 2 bij 10 cm (koolvis, kabeljauw of een andere witte vis)

peper en zout

bloem

eiwit

paneermeel

 

Spinaziepuree

2 grote aardappelen

peper en zout

1 teentje knoflook, geperst

100 g spinazie

boter

melk

 

Hollandaisesaus

1 snufje zout

1 snufje cayennepeper

1/2 citroen

1 eierdopje water

2 eierdopjes droge witte wijn

3 eierdooiers

250 g hoeveboter

 

Tartaarsaus

2 rauwe eieren

3 el dijonmosterd

7 dl maisolie

peper en zout

1/2 bot peterselie

1 middelgrote ui

kappertjes

2 dikke augurken

2 à 3 hard gekookte eitjes

 

Fishsticks

Kruid beide zijden van de visfilets met peper en zout. Draai door de bloem en haal dan door het eiwit. Wentel de visfilets in het paneermeel. Frituur gedurende 5 minuten op 160 graden in arachideolie tot de fishsticks mooi bruin zijn. 

 

Spinaziepuree

Kook de aardappelen, giet ze af en voeg een snufje zout, de boter en de melk toe. Stoof de spinazie in boter. Kruid met peper en zout en voet de knoflook toe. Stamp tot een vaste brei. 

 

Hollandaisesaus

Laat de boter op een laag uur smelten. Schep het bleke stremsel voorzichtig weg met een lepel en houd de geklaarde boter op een zeer laag vuur warm.

Doe de eidooiers in een diepe steelpan. Voeg 2 eierdopjes witte wijn en een eierdopje water toe. 

Klop het mengsel schuimig met de garde en zet de pan op een zacht vuur. Blijf met een flinke snelheid kloppen in een achtvorm. Bewerk de volledige bodem van de pan zodat het eigeel geen kans krijgt om te stollen tot stukjes 'omelet'.

Neem de pan af en toe van het vuur, zodat je de temperatuur van de saus onder controle kan houden. Blijf kloppen tot je een licht gebonden, schuimige saus krijgt waarin de garde zijn sporen achterlaat. 

Giet de geklaarde boter in een straaltje bij de saus, blijf onophoudelijk kloppen met de garde. Knijp er een scheutje vers citroensap bij en roer. Proef de hollandaise en breng ze op smaak met een bescheiden snufje cayennepeper en een snufje zout. 

 

Tartaarsaus

Doe de eieren, mosterd, maisolie, peper en zout in een kom en klop of mix tot mayonaise. 
Snijd de peterselie, de ui, de kappertjes en de augurken heel fijn. Plet de gekookte eieren. Roer door de mayonaise. 

 

Serveren

Leg 3 à 4 el spinaziepuree in het midden van het bord. Schik de gepaneerde fishsticks ertegenaan. Werk af met 4 el hollandaisesaus, een handvol waterkers en twee kwartjes citroen. 

 

 

 


Dagschotel van Johny Voners



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.