Gegratineerde bloemkool

Uit Scandinavisch Comfort Food

Voorwoord van de auteur 
Deze gegratineerde bloemkool is een perfect gerecht voor midden in de week. Het is echt comfortfood; smakelijk en ouderwets in de beste zin van het woord. Ik haal veel van mijn recepten uit het familiearchief en pas die dan een beetje aan. Dit is er een van mijn moeder. Zij maakte het met ham, maar dat laat ik er in mijn versie uit. Mocht je behoefte hebben aan wat vlees erbij, dan raad ik je aan er een paar plakken goede kwaliteit ham bij te geven.

Ingrediënten voor 4 personen 

1 bloemkool van ca. 600 g

300 ml water

40 g boter

75 g bloem

100 ml volle melk

4 eieren, gesplitst

versgeraspte nootmuskaat naar smaak

zeezout en versgemalen zwarte peper


Voor in de ovenschaal

1 el boter

3-4 el broodkruim of paneermeel


Voor de gebakken tomaten

500 g cherrytomaten aan de tros

50 ml extra vergine olijfolie

2 knoflooktenen, grofgehakt

1 tl zeezout

1 tl versgemalen zwarte peper


Snijd de bloemkool in stukken en kook ongeveer 5 min. in het water, giet af, maar bewaar het water. Zet beide apart. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius/gasovenstand 6.

Smelt de boter in en steelpan, voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux. Giet het kookwater van de bloemkool er in kleine beetjes bij en roer iedere keer alle klontjes eruit. Voeg de melk toe en roer weer door. Doe er zout, peper en nootmuskaat naar smaak bij en haal van het vuur. Laat een paar min. afkoelen. Doe het eigeel bij de saus, roer weer goed door en roer er dan voorzichtig de bloemkool door.

Beboter een ovenvaste schaal en bestrooi met de helft van het broodkruim of paneermeel. Klop de eiwitten stijf, meng ze voorzichtig door het bloemkoolmengsel en doe alles in de ovenschaal. Bestrooi met het overgebleven broodkruim en verdeel de boter over het oppervlak. Bak 40 min. in de hete oven.

Terwijl de bloemkool in de oven staat, meng je de olijfolie, knoflook, zout en peper door de tomaten. Leg ze in een kleine ovenvaste schaal en zet ze, tegen het einde van de baktijd van de bloemkool, 10 min. in de oven. Serveer beide direct.


Scandinavisch Comfort Food van Trine HahnemannGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.