
4 personen - 60 minuten
groente
Ingrediënten
- 1 bloemkool van ca. 600 g
- 300 ml water
- 40 g boter
- 75 g bloem
- 100 ml volle melk
- 4 eieren, gesplitst
- versgeraspte nootmuskaat naar smaak
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor in de ovenschaal
- 1 el boter
- 3-4 el broodkruim of paneermeel
Voor de gebakken tomaten
- 500 g cherrytomaten aan de tros
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 2 knoflooktenen, grofgehakt
- 1 tl zeezout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
Bereiden
Snijd de bloemkool in stukken en kook ongeveer 5 min. in het water, giet af, maar bewaar het water. Zet beide apart. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius/gasovenstand 6.
Smelt de boter in en steelpan, voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux. Giet het kookwater van de bloemkool er in kleine beetjes bij en roer iedere keer alle klontjes eruit. Voeg de melk toe en roer weer door. Doe er zout, peper en nootmuskaat naar smaak bij en haal van het vuur. Laat een paar min. afkoelen. Doe het eigeel bij de saus, roer weer goed door en roer er dan voorzichtig de bloemkool door.
Beboter een ovenvaste schaal en bestrooi met de helft van het broodkruim of paneermeel. Klop de eiwitten stijf, meng ze voorzichtig door het bloemkoolmengsel en doe alles in de ovenschaal. Bestrooi met het overgebleven broodkruim en verdeel de boter over het oppervlak. Bak 40 min. in de hete oven.
Terwijl de bloemkool in de oven staat, meng je de olijfolie, knoflook, zout en peper door de tomaten. Leg ze in een kleine ovenvaste schaal en zet ze, tegen het einde van de baktijd van de bloemkool, 10 min. in de oven. Serveer beide direct.
Kookboek

Scandinavisch Comfort Food
Trine Hahnemann
De Deense kok en schrijfster Trine Hahnemann laat je zien hoe je met veelal biologische seizoensproducten ...
Geef een reactie
Het emailadres wordt niet gepubliceerd.