Rundvlees caponata Siciliana

Uit Impress your Friends van Angélique Schmeinck

Stoofvlees met aubergine en tomaat, door Angélique Schmeinck omgetoverd tot een prachtig gerecht. 
Lekker met aardappeltjes uit de oven en een groene salade.

Ingrediënten voor 4 personen 

Voorbereiding 45 minuten

Stooftijd 2,5 uur

Eindbereiding 15 minuten

 

2 uien, gepeld

8 teentjes knoflook, gepeld

1 winterwortel, geschild

300 ml rode wijn

500 ml krachtige runderbouillon

500 g tomatenstukjes op sap (uit blik)

1 kg doorregen runderriblappen

3 el bloem

2 el roomboter

4 takken tijm

2 takken rozemarijn

2 kleine aubergines

2 stengels bleekselderij

16 groene asperges

 

Eindbereiding

75 g pijnboompitten

2 el kappertjes

20 Taggiasche olijven, zonder pit

8 blaadjes basilicum

 

Voorbereiding

Snijd de uien in zes parten en de knoflook in dikke plakjes. Halveer de winterwortel over de lengte en snijd in plakken van een halve centimeter. Verwarm een grote stoofpan met 4 el olijfolie en fruit hierin de ui met knoflook glazig, voeg de wortel toe en laat 2 minuten mee fruiten. Blus de groenten af met rode wijn, runderbouillon en voeg tomaatstukjes op sap toe. Laat het 10 minuten op matig vuur zachtjes koken. Snijd intussen het vlees in stukken van ongeveer 4 cm en kruid met zeezout en peper uit de molen. Bestuif het vlees met bloem. Verhit de roomboter met 2 el olijfolie in een ruime bakpan en bak het vlees op middelhoog vuur binnen enkele minuten goudbruin. Leg het vlees in de fond - het moet minstens 1 centimeter onder staan - en breng alles langzaam naar het  kookpunt. Voeg tijm en rozemarijn toe en laat het zonder deksel op de pan, net onder het kookpunt, ongeveer 2,5 uur smoren tot het vlees smeltend zacht is. 

Snijd intussen de aubergine over de lengte in vieren en daarna over de breedte in stukken van 1 cm. Snijd de stengels bleekselderij over de breedte in stukken van 1 cm. Voeg de aubergine en bleekselderij de laatste 30 minuten toe aan het vlees en stoof mee. Haal zodra het vlees gaar is de tijm en rozemarijn eruit. 

 

Groene asperges

Schil de asperges met een dunschiller vanaf 4 cm onder de kop. Snijd ongeveer 1,5 cm van de houten onderkant af. Blancheer de asperges in kokend water met zeezout in 2-3 minuten beetgaar. Schep ze in een schaal ijskoud water zodat ze niet kunnen doorgaren. Dep ze droog met keukenpapier en schenk er 8 el olijfolie over. 

 

Eindbereiding

Rooster de pijnboompitten op laag vuur goudbruin in een koekenpan. Spoel de kappertjes af met koud water en laat uitlekken. Verhit een grillpan en gril de asperges tot ze goudbruin gestreept zijn. 

 

Presentatie

Schep het vlees met de groenten in een cirkelvorm op het bord. Leg de asperges bovenop. Verdeel er de pijnboompitten, olijven en kappertjes over. Presenteer met basilicum en druppel er olijfolie omheen. Serveer naar keuze polenta of rijst erbij. 


Impress your Friends van Angélique SchmeinckGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.