Rundvlees caponata Siciliana

4 personen - 3 1/2 uur

stoofgerecht

Ingrediënten

 • 2 uien, gepeld
 • 8 teentjes knoflook, gepeld
 • 1 winterwortel, geschild
 • 300 ml rode wijn
 • 500 ml krachtige runderbouillon
 • 500 g tomatenstukjes op sap (uit blik)
 • 1 kg doorregen runderriblappen
 • 3 el bloem

 • 2 el roomboter
 • 4 takken tijm

 

 • 2 takken rozemarijn
 • 2 kleine aubergines
 • 2 stengels bleekselderij
 • 16 groene asperges

Eindbereiding

 • 75 g pijnboompitten
 • 2 el kappertjes
 • 20 Taggiasche olijven, zonder pit
 • 8 blaadjes basilicum

 


Bereiden

Snijd de uien in zes parten en de knoflook in dikke plakjes. Halveer de winterwortel over de lengte en snijd in plakken van een halve centimeter. Verwarm een grote stoofpan met 4 el olijfolie en fruit hierin de ui met knoflook glazig, voeg de wortel toe en laat 2 minuten mee fruiten. Blus de groenten af met rode wijn, runderbouillon en voeg tomaatstukjes op sap toe. Laat het 10 minuten op matig vuur zachtjes koken. Snijd intussen het vlees in stukken van ongeveer 4 cm en kruid met zeezout en peper uit de molen. Bestuif het vlees met bloem. Verhit de roomboter met 2 el olijfolie in een ruime bakpan en bak het vlees op middelhoog vuur binnen enkele minuten goudbruin. Leg het vlees in de fond - het moet minstens 1 centimeter onder staan - en breng alles langzaam naar het  kookpunt. Voeg tijm en rozemarijn toe en laat het zonder deksel op de pan, net onder het kookpunt, ongeveer 2,5 uur smoren tot het vlees smeltend zacht is. 

Snijd intussen de aubergine over de lengte in vieren en daarna over de breedte in stukken van 1 cm. Snijd de stengels bleekselderij over de breedte in stukken van 1 cm. Voeg de aubergine en bleekselderij de laatste 30 minuten toe aan het vlees en stoof mee. Haal zodra het vlees gaar is de tijm en rozemarijn eruit. 

 

Groene asperges

Schil de asperges met een dunschiller vanaf 4 cm onder de kop. Snijd ongeveer 1,5 cm van de houten onderkant af. Blancheer de asperges in kokend water met zeezout in 2-3 minuten beetgaar. Schep ze in een schaal ijskoud water zodat ze niet kunnen doorgaren. Dep ze droog met keukenpapier en schenk er 8 el olijfolie over. 

 

Eindbereiding

Rooster de pijnboompitten op laag vuur goudbruin in een koekenpan. Spoel de kappertjes af met koud water en laat uitlekken. Verhit een grillpan en gril de asperges tot ze goudbruin gestreept zijn. 

 

Presentatie

Schep het vlees met de groenten in een cirkelvorm op het bord. Leg de asperges bovenop. Verdeel er de pijnboompitten, olijven en kappertjes over. Presenteer met basilicum en druppel er olijfolie omheen. Serveer naar keuze polenta of rijst erbij. 

Kookboek

Impress your Friends

Angélique Schmeinck

Uitgebreid koken voor vrienden én samen met hen van jouw gerechten genieten? En dat zonder verhitte taferelen ...

 

Naar het boek.Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.