Gebakken peren met vanillesaus

Uit Treat & cheat

Voorwoord van de auteur

De herfst is hét seizoen voor peren. Ze worden nu geplukt en smaken op hun best! Deze gebakken peren hoeren daarom ook echt thuis in een herfstmenu. De combinatie van warme peren met kaneel en dan die lekkere vanillesaus erover ,,, Mmm ... echt een heerlijk toetje!


Ingrediënten voor 8 personen 

15 minuten bereidingstijd + 30 minuten baktijd

 

4 handperen

80 ml ahornsiroop (maple syrup)

1 tl kaneel

1/2 tl vanille extract

50 g pistachenoten, gehakt

 

Vanillesaus

250 ml slagroom

50 ml volle melk

3 eierdooiers

50 g suiker

1 vanillestokje

 

Diezelfde middag

Snijd het vanillestokje open schraap de merg eruit. Verwarm de room, melk, vanillemerg en het vanillestokje in een kookpannetje op heel laag vuur. Laat ca. 10 minuten trekken. Let op: het mag niet gaan koken! Klop ondertussen de eidooiers met de suiker tot een romig en lichtgeel mengsel. Voeg dan langzaam druppelend het warme roommengsel toe aan het eidooiermengsel, terwijl je goed blijft kloppen met een garde. Doe het geheel weer terug in de pan en verhit al kloppend op laag vuur. Zet het vuur uit en laat het pannetje op het fornuis staan. 

 

Was vervolgens de peren en snijd ze door de helft. Lepel het klokhuis uit het midden en doe in elk holletje een halve theelepel boter. Besprenkel de peren royaal met kaneel. Vervolgens meng je de ahornsiroop met het vanille-extract en sprenkel de helft over de peren. 

 

30 minuten tevoren

Wij warmden de oven voor op 180 graden (voor harde peren 200 graden).


Zet de schaal met peren in de oven. Bak de peren 30 minuten in de oven. Warm de vanillesaus, 10 minuten voor het opdienen, zachtjes op. Laat de vanillesaus niet meer koken, want dan gaat het schiften. Besprenkel de peren direct als ze uit de oven komen met het resterende mengsel ahornsiroop en vanille. Giet daarna de vanillesaus in het holletje van de peer en garneer met pistachenoten. 


Treat & Cheat van Kiki Swinkels & Marie-José Portiek

Naar het boek.Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.