Longhaas met szechuanpeper en sinaasappel

Uit Citrus

Voorwoord van de auteur

Dit is qua smaak een perfect gebalanceerde maaltijd: pittig en zuur door de sinaasappelschil, szechuanpeper en chilipeper, met een zoete, verkoelende salade. Serveer er knolselderijfrietjes bij of als je wil, noedels of rijst.


Ingrediënten voor 4 personen 

Voorbereiden 20 minuten, bereiden 15 minuten

 

1 grote longhaas

1 tl olijfolie

15 g boter

1 sjalot, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

2 cm gemberwortel, geschild, fijngehakt

2-3 rode chilipepers, pitjes verwijderd, in ringetjes

1 tl szechuanpeperkorrels, licht gekneusd

sap van 1 sinaasappel

1 el rijstazijn

1 el lichte sojasaus

zeezout en versgemalen peper

 

Voor de droge marinade

2 el szechuanpeperkorrels

1 tl korianderzaad

1 tl knoflookpoeder

1/2 tl zwarte peperkorrels

2 tl gedroogde sinaasapppel of mandarijnenzeste

 

Serveren met

2 sinaasappels, in partjes, membraan verwijderd

1/2 komkommer, geschild, in de lengte gehalveerd, zaad verwijderd, diagonaal in halve maantjes

4 lente-uitjes, in de lengte gehalveerd, in dunne reepjes

handje basilicumblaadjes, gescheurd

 

Maak de droge marinade. Rooster de specerijen in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Schep ze op een bord, laat afkoelen en wrijf ze met 1/2 tl zeezout en de gedroogde schil in een vijzel fijn. Dep de longhaas droog en wrijf in met olijfolie. Bestrooi met een eetlepel van de specerijenmix en wrijf deze een beetje in. 

 

Verhit in een koekenpan 1 tl olijfolie. Bak de longhaas aan beide kanten bruin. Haal uit de pan en laat minstens 10 minuten staan. 

Draai het vuur laag en voeg de boter toe aan dezelfde pan. Fruit de sjalot een paar minuten aan en bak dan de knoflook, gemberwortel, chilipeper en szechuanpeperkorrrels een minuut mee. Schenk het sinaasappelsap, de rijstazijn en de sojasaus erbij. Laat koken tot het mengsel stroperig is en schenk het vocht erbij dat eventueel tijdens het rusten uit het vlees is vrijgekomen. Snijd het vlees in plakjes, verdeel ze over een platte schaal en schep de saus erover. 

 

Doe voor de garnering de sinaasappel en komkommer in een schaal. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper en  bestrooi met de lente-uitjes en basilicum.


Citrus van Catherine Phipps



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.