Oma's kippenpastei

8 personen - 20 minuten + oventijd

ovenschotel

Ingrediënten

 • 2 porties witte saus
 • ¼ tl kipkruiden
 • 1 el gedroogde peterselie
 • 1 tl selderijzout
 • 1 tl uienpoeder
 • 125 ml slagroom
 • zout en versgemalen peper
 • 565 g blokjes gebakken aardappel, uit de diepvries
 • 500 g gekookte kipfilet
 • 375 g doperwten-wortelmix uit de diepvries
 • 1 portie bladerdeeg

Witte saus

 • 55 g boter
 • 35 g maizena
 • 500 ml kippenbouillon
 • ¼ tl selderijzout
 • zout en versgemalen zwarte peper

 

Garnering

 

 • verse takjes tijm (eventueel)

Bereiden

 

 

Smelt voor de witte saus de boter in een pan. Strooi de maïzena erover en bak de boter al kloppend 2-3 minuten. Voeg de kippenbouillon toe en blijf 3-4 minuten kloppen, tot de saus bindt en kookt. Haal de pan van het vuur, klopt het selderijzout erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. 

 

Doe de witte saus, kipkruiden, peterselie, het selderijzout en uienpoeder in een grote kom. Roer de room en wat zout en peper er voorzichtig door. Doe de aardappel, kip en doperwten-wortelmix erbij en schep alles door elkaar. Verdeel het mengsel over twee pastei of taartvormen en metaal of aluminiumfolie van 25 cm doorsnede.

 

Leg het bladerdeeg op de pasteien. Laat het deeg 2 cm over de rand hangen en snijd het teveel af. Vouw het overhangende deeg naar binnen en druk het met de tanden van een vork tegen de rand van de vorm.

 

Direct serveren

Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak een aantal sneden in de deegdeksels zodat stoom kan ontsnappen. Zet de pasteien op een grote bakplaat met rand en bak ze 45 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de vulling bubbelt. Laat ze 15 minuten afkoelen en garneer eventueel met wat takjes tijm.

 

Invriezen

Wikkel de ongebakken pasteien strak in een aantal lagen plastic folie. Dek ze af met aluminiumfolie. Etiketteer ze en vries ze in.

 

Ontdooien en opwarmen

Verwarm de oven voor op 190 graden. Verwijder de plastic en aluminiumfolie.

Maak een aantal sneden in de deegdeksels zodat stoom kan ontsnappen. Zet de pasteien op een grote bakplaat met rand en bak ze 45 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de vulling bubbelt. Laat ze 15 minuten afkoelen en garneer eventueel met wat takjes tijm.

 

Tip van Heerlijk Boek

Wij maakten deze pie als avondmaaltijd voor 4 personen, hebben de hoeveelheden wat aangepast en gebruikten alleen 200 g erwtjes uit de diepvries. De rest was vers. 

We pocheerden zelf 400 g kipfilet, kookten 450 g aardappeltjes en 200 g wortelblokjes. De bouillon waarin we de kip pocheerden hebben we gebruikt voor de witte saus (zie onderaan recept), 1 portie was voldoende. 

 

 

 

Kookboek

Freezer Meals

Karrie Truman

Freezer Meals is dé trend in de VS en ook Nederland raakt steeds meer in de ban, getuige de groeiende populariteit ...

 

Lees verderGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.