Limburgse gehaktballen

Uit Stoven bij Janneke thuis

Voorwoord auteur

Deze gehaktballen staan hoog op onze gezinsranglijst. Een bal meer gaat altijd op! Mijn kinderen noemen het zuurvlees' gehaktballen omdat ze door de saus van azijn, stroop, basterdsuiker en ui op zuurvlees zijn geïnspireerd. Ik rol de gehaktballen altijd een paar uur voordat ze de pan in gaan. Door ze in de koelkast te laten rusten, worden ze extra stevig en bakken ze mooi compact.


Ingrediënten voor 4 personen 

Bereiden 25 minuten

Stoven 20 minuten


300 gram half om halfgehakt

1 ei

4 el paneermeel

versgeraspte nootmuskaat

2 uien

25 g roomboter

3 el natuurazijn

1 flinke el appelstroop

1 royale el donkere basterdsuiker

1 laurierblaadje

5 kruidnagels

2 plakken ontbijtkoek


Meng het gehakt met het ei, het paneermeel en nootmuskaat, zout en peper naar smaak. Rol er met vochtige handen 4 mooie ballen van. Leg de gehaktballen het liefst nog een paar uur afgedekt in de koelkast.

Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een braadpan. Bak de gehaktballen in 5 minuten rondom bruin. Neem ze uit de pan. Fruit in het bakvet de ui 4 minuten. Voeg de azijn, de stroop, de basterdsuiker, de laurier en de kruidnagels toe. Schenk er 200 ml water bij en breng ze tegen de kook. 

Draai het vuur laag. Leg de gehaktballen terug in de pan. Verkruimel er de ontbijtkoek boven. Stoof de gehaktballen afgedekt in 20 minuten gaar. Roer af en toe door de saus. Lekker met gebakken sperziebonen en gekookte kruimige aardappels. 


Stoven bij Janneke thuis van Janneke PhilippiGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.