Witlofgratin

Uit Het Franse Kookatelier

Voorwoord van de auteur

Witlof is erg lekker in combinatie met andere bladgroenten zoals sla, maar ook heel geschikt om met wat olijfolie, zout en peper te roosteren in de oven of om in een bouillon te stoven in een gratinschaal. Kies verse struikjes met stevig, onbeschadigd blad en een frisse kleur. 


Ingrediënten voor 6 personen 

Bereiden 30 minuten, oven 30 minuten

 

2 tenen knoflook, geperst

30 g boter en extra om in te vetten

3-4 sneetjes licht oudbakken of licht getoast brood, in stukjes gescheurd

9 kleine struikjes witlof

1 l kippenbouillon

18 plakjes rauwe ham of prosciutto

120 ml slagroom

200 g fijngeraspte comté of gruyère

ook nodig: 6 eenpersoons gratinschaaltjes

 

Verwarm de oven voor op 175 graden. 

Wrijf de gratinschaaltjes in met de geperste knoflook en vet ze in. Doe het brood in de blender en hak grof met de pulseerknop. Strooi het broodkruim in een kom. 

Snijd de struikjes witlof in de lengte door. Leg de stukken witlof met de snijvlakken omlaag naast elkaar in een grote, diepe hapjespan. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook op matig tot hoog vuur. Draai het vuur lag en stoof de witlof beetgaar in 3-5 minuten. Schep de witlof op een schaal en bewaar de bouillon.

Laat de stukken witlof afkoelen tot je ze kunt hanteren, snijd met een mesje de harde stronken bij maar zorg dat de blaadjes aan elkaar blijven zitten. Bestrooi met zout en peper en omwikkel elk stukje met een plakje ham. Schenk in elke gratinschaaltje 1 el room. Leg in elk schaaltje 3 stukken witlof, met de snijvlakken omlaag. Giet in elk schaaltje 1 el van de bewaarde kippenbouillon (de rest heb je niet meer nodig). Snijd de boter in kleine vlokje en verdeel ze over de schaaltjes. Sprenkel de laatste 2 el room erover. Verdeel de geraspte kaas over de schaaltjes. Zet de schaaltjes op een bakplaat en bak de witlof 25 minuten in de oven. Bestrooi ze met het broodkruim en bak nog 5 minuten zodat ze een goudbruin korstje krijgen. Serveer direct. 

 


Het Franse Kookatelier van Marjorie TaylorGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.