Pompoenquiche met salie en hazelnoot

Uit Koken & Genieten december 2018

Romig en pittig is deze pompoenquiche. 

 

De bereiding is nogal lang maar maak het jezelf gerust wat makkelijker. Wij gebruikten bijvoorbeeld kant en klaar bladerdeeg en de volgende keer roosteren we de hazelnoten allemaal tegelijk en houden 2 eetlepels apart voor de afwerking. 

 

Na 50 minuten bakken in de heteluchtoven op 140 graden was de taart nog lang niet gaar. Verhoog de temperatuur daarom naar 160 graden hetelucht en houd hem aan het einde van de baktijd even goed in de gaten.


Ingrediënten voor 4 personen 

250 g + extra bloem

50 g + 2 el hazelnoten

zout en peper

200 g koude boter

2 eidooiers

4 eieren

25 g salie

1 kleine flespompoen

1 tl + extra olie

1 tl gedroogde chilivlokken

300 ml mascarpone

500 ml volle melk

gemalen nootmuskaat

100 g feta

 

Doe 250 g bloem in een kom. Hak 50 g hazelnoten fijn en rooster ze in een droge pan. Meng de bloem, de hazelnoten en 1/2 tl zout door elkaar. Voeg 150 g boter in stukken toe en kneed tot een kruimeldeeg. Voeg 1 eidooier en 3 el ijskoud water toe. Kneed kort door elkaar tot een gladde bol. Druk plat, wikkel in vershoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Was de salie, schud hem droog en ris de blaadjes van de takjes. Smelt 50 g boter in een pan. Voeg de salie toe en bak knapperig. Schep op een bord en laat afkoelen. Schil de flespompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd de pompoen in stukken. Meng de pompoen, 1 tl olie en de hete boter en verdeel over een bakplaat. Bestrooi met de gedroogde chilivlokken. Breng op smaak met zout. Bak ca. 35 minuten in de oven. Laat afkoelen. 

 

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad ca. 3 mm dik rond uit. Bekleed een ingevette en met bloem bestoven taartvorm ermee. Prik er met een vork gaatjes in en zet ca. 20 minuten in de koelkast. 

 

Hak intussen 3/4 van de salie fijn. Roer de mascarpone, de melk, de eieren en de overige eidooier door elkaar. Voeg de nootmuskaat toe. Breng op smaak met zout en peper. Verbrokkel de feta en roer hem erdoorheen. Meng met de pompoen en de gehakte salie. 

Leg bakpapier in de taartvorm. Verdeel er bakbonen in. Bak 15 minuten in de oven. Neem het bakpapier en de bonen eruit en bak in ca. 10 minuten goudbruin. Zet de temperatuur van de oven lager naar 140 graden hetelucht. 

Hak intussen 2 el hazelnoten fijn en rooster ze in een droge pan. Verdeel de pompoenvulling over de taartvorm en strijk glad. Verdeel de hazelnoten en de overige salie over de taart. Bak 40-50 minuten in de oven. Laat afkoelen en serveer. 


Koken & Genieten december 2018

De lekkerste Kerst 


Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.