Rijst en eieren met chili en citroengras

Uit Eet. Leef. Reis. van Donald Skehan

Voorwoord van de auteur

Iedereen die weleens door Zuidoost Azië heeft gereisd zal zonder twijfel de verscheidenheid aan voedsel en culturen hebben ervaren. Er zijn legio gerechten die voor hun ingrediënten leentjebuur spelen bij naburige landen en culturen. Neem het kipgerecht met chili en citroengras dat ik opdeed in Vietnam; de ingrediënten zijn het perfecte voorbeeld van deze diversiteit. Zoute Thaise vissaus wordt gecombineerd met de kruidige aardsheid van Indiase kerrie, wat leidt tot een zoet-pikante saus. Zelf heb ik me nog behoorlijk wat improvisatievrijheid veroorloofd en de hoofdingrediënten geleend van een Anglo-Indiase klassieker - met als resultaat een soort Zuidoost-Aziatische kedgeree.


Ingrediënten voor 4 personen 

Bereidingstijd 30 minuten

 

1 el zonnebloemolie

3 stengels citroengras, heel fijn gesneden

3 tenen knoflook, in dunne plakjes

2 rode chilipepers, in dunne ringetjes

6 lente-uitjes, in dunne ringetjes

1 volle el medium kerrie

300 g basmatirijst, gewassen en uitgelekt

750 ml kippenbouillon

20 verse rauwe tijgergarnalen, gepeld, darmkanaal verwijderd

grote hand basilicum en korianderblaadjes, grof gehakt

1 el vissaus

4 gekookte eieren, gepeld en gehalveerd

 

Verhit een grote, diepe koekenpan op matig vuur en doe de olie erin. Voeg het citroengras, de knoflook en de helft van de chilipeper en lente-uitjes toe en bak alles 2 minuten. Roer dan de kerrie erdoor. 

Voeg de rijst toe en meng alles goed. Schenk de bouillon erover en breng zachtjes aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat 15 minuten koken of tot al het vocht is opgenomen. 

Leg de garnalen 5 minuten voor de rijst klaar is en wanneer er nog wat vocht in de pan zit op de rijst en doe het deksel weer op de pan. Laat koken tot de garnalen stevig aanvoelen en niet meer doorschijnend zijn. 

Roer de rijst los met een vork en meng de helft van de verse kruiden en vissaus erdoor. Verdeel de warme eihelften erover, bestrooi met de andere helft van de kruiden, chilipeper en lente-uitjes en dien op. 

 


Eet. Leef. Reis. van Donald SkehanGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.