Blanke ossobuco met vlierbloesem en dragon

Uit Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann

Voorwoord van de auteur

Vliesbloesem en dragon zijn kruiden waarmee ik ben opgegroeid, mijn moeder kweekte altijd dragon in haar tuin, die we gebruikten om te koken, voorin de azijn en bij het inmaken. En de opwinding is altijd groot als de vlierbloesemstruiken in bloei staan langs de Deense wegen, en het tijd is om de bloesem te plukken voor de siroop. 


Ingrediënten voor 4-6 personen 

 

6-8 kalfs- of runderschenkel

50 g bloem

2 el extra vergine olijfolie

50 g boter

200 g peterseliewortel

2 selderijstengels

5 knoflooktenen, fijngehakt

2 sjalotten, fijngesnipperd

3 laurierblaadjes

500 ml droge witte wijn

500 ml water

200 ml vlierbloesemsiroop

10 takjes dragon

zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Je hebt een stoofpan nodig die groot genoeg is om de schenkels in één laag in te leggen.

 

Strooi de bloem op een bord en kruid royaal met zout en peper. Haal dan de schenkels aan beide zijden door de boem. Verhit de olie en de boter in een stoofpan, doe de schenkels erin en bak aan beide zijden tot ze goudbruin zijn met een korstje.

Snij ondertussen de peterseliewortel en de selderijstengels in blokjes van ongeveer 1 cm. Verdeel nu de knoflook, sjalot, peterseliewortel, selderij en laurierblaadjes gelijkmatig over het vlees. Bestrooi met zout en peper en laat een paar minuten stoven. Draai het vuur hoog en doe water, wijn, vliesbloesemsiroop en dragon in de pan en laat aan de kook komen. Draai het vuur weer laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel 1-1 1/2 uur stoven (draai de schenkels elke 30 minuten om) tot het vlees zo zacht is dat je het met een lepel kunt snijden. Houd de hoeveelheid vocht in de pan in de gaten en voeg water toe als het te droog wordt. 

Dien op met gekookte gort of brood, en een groene salade. 


Scandinavisch Comfort Food van Trine HahnemannGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.