Runderstoofschotel met bier en kaas-pureelaag

Uit Delicious December 2018

Kerst deel 1

Ingrediënten voor 6 personen 

Bereiden 20 minuten

Stoven 3 uur

Oven 10 minuten

 

3 el olijfolie

1 1/2 kg sukadelappen, in blokjes van 4 cm

100 g ontbijtspek of reepjes

3 wortels, kleingesneden

2 uien, kleingesneden

2 teentjes knoflook, fijngesneden

3 takjes tijm

500 ml runderbouillon

250 ml bier

90 g tomatenpuree

300 g champignons, gehalveerd

1,2 kg licht kruimige aardappels

50 g boter, in blokjes

125 ml hete melk

40 g fijngeraspte Parmezaanse kaas

gesmolten boter om mee te bestrijken

kleine peterselieblaadjes, voor erover

ook nodig: spuitzak met glad mondje van 2 cm

 

Verhit 1 el van de olie in een grote braadpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin een derde van het vlees al omscheppend rondom bruin in 3-4 minuten en schep op een bord. Bak de rest van het vlees in de olie, in twee porties.

Bak in dezelfde pan de spekjes op matig tot laag vuur onder regelmatig roeren 3-4 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Voeg de wortels, uien, knoflook en tijm toe en bak ze al omscheppend 3-5 minuten, tot de ui halfgaar is. Voeg de bouillon, het bier en de tomatenpuree toe. Breng aan de kook en laat 2-3 minuten inkoken, waarbij je met een sauslepel de aanzetsels van de bodem van de pan los schraapt. Schep het vlees weer in de pan. Bestrooi met zout en peper en breng weer aan de kook. Draai het vuur laag. Stoof het vlees afgedekt 1 uur. Schep de champignons erdoor en stoof nog 2-3 uur tot het vlees gaar en mals is en de saus ingekookt. Check ondertussen of er nog een scheutje water bij moet. 

 

Kook intussen de aardappels in licht gezouten water in 25 minuten gaar en giet af. Laat in de pan 2-3 minuten uitdampen op laag vuur. Stamp ze met een aardappelstamper. Stamp geleidelijk de boterblokjes en melk erdoor. Roer de Parmezaan erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat een beetje afkoelen. 

Verwarm de grill op de hoogste stand. Doe de puree over in de spuitzak en spuit toefjes puree op de stoofschotel. Bestrijk voorzichtig met gesmolten boter. Laat in 5-10 minuten licht kleuren onder de grill. Bestrooi met wat peterselieblaadjes. 


Delicious December 2018

Kerst deel 1



Geef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.