Aardappelgratin

Uit De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben

Voorwoord van de auteur

Een crowdpleaser bij uitstek. Want wie kan er nu weerstand bieden aan een perfect uitgevoerde, romige gratin dauphinois?


Ingrediënten voor 4 personen 

1 kg vastkokende aardappelen

1 teen knoflook

50 g koude boter

500 ml slagroom

250 ml halfvolle melk

zout en peper

 

 

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 160 graden. Schil de aardappelen. Snijd in plakken van 2 millimeter dik (vooral niet te dik). Gebruik eventueel een keukenmachine, blokrasp of mandoline.

Wrijf een lage ovenschaal in met een gehalveerde teen knoflook. Vet de schaal in met de helft van de boter. 

Doe de slagroom, melk en de resterende  halve teen knoflook in een pan met flink wat zout en peper. Voeg de aardappelschijfjes toe en breng al roerend aan de kook. Laat, voorzichtig roerend, 5 tot 10 minuten koken op laag vuur. Proef of het kookvocht goed op smaak is. Haal de pan van het vuur en verwijder de knoflook. 

Verdeel het gratinmengsel gelijkmatig over de ovenschaal. De aardappelen moet nét onderstaan. Verdeel de resterende koude boter in stukjes over de gratin. 

Zet de schaal in de oven. Verhoog de oventemperatuur na circa anderhalf uur na 200 graden tot de aardappelen een goudbruin korstje hebben. De aardappelschijfjes moeten het roommengsel geheel hebben opgenomen en zacht zijn. 

Haal de gratin uit de oven en serveer in de ovenschaal. De gratin is makkelijker te snijden als je hem eerst laat afkoelen en laat opstijven. Snijd de afgekoelde gratin eerst aan, en warm hem daarna vlak voor het serveren opnieuw op. 


De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben van Marcus PolmanGeef een reactie

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.