Spinazie-gehaktballenstoof - Sabankh bil roz

Uit Sumak van Anas Atassi

Voorwoord van de auteur

De Syrische keuken kent verschillende bekende stoofgerechten oftewel 'yakhni' en deze spinaziestoof met gehaktballetjes is er één van. Het is niet het allermooiste gerecht om te zien en als kind wilde ik het dan ook niet eten. Tot mijn moeder me aan Popeye en zijn spierballen herinnerde. Nu vind ik het heerlijk, en het is inderdaad nog gezond ook. Voor mij hoort het met de citroensaus ernaast die mijn moeder er altijd bij gaf, maar die ze eigenlijk van een ander gerecht geleend had. 


Ingrediënten voor 4 personen 

 

VOOR DE GEHAKTBALLEN

350 g rundergehakt

2 tl pimentpoeder

zout en zwarte peper

 

VOOR DE STOOF

2 el olijfolie

1 ui, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijngesneden

800 0 g wilde spinazie, grof gehakt

150 ml kippen- of runderbouillon

1 el pimentpoeder

zout en zwarte peper

 

VOOR DE CITROENSAUS

1 sjalot, gesnipperd

sap van 1 biologische citroen

2 el appelazijn

1/2 tl chilivlokken

 

Kneed in een kom het gehakt, het pimentpoeder en een flinke snuf zout en peper goed door elkaar. Vorm er balletjes van met een doorsnee van ongeveer 5 cm en zet ze apart. 

Verhit de olijfolie in een grote antiaanbakpan op halfhoog vuur. Fruit de ui en knoflook in 3 minuten licht goudgeel. Schoei de gehaktballen in porties dicht in de pan en schud ze regelmatig. 

Doe nu de spinazie, de bouillon en een snuf zout in de pan. Zet het deksel op de pan en laat de spinazie 2 minuten pruttelen.

Voeg het pimentpoeder en eventueel extra zout en peper toe en roer de stoof voorzichtig om zodat de gehaktballen niet uit elkaar vallen. De spinazie zal wat vocht loslaten. Laat de stoof 5-7 minuten op halfhoog vuur pruttelen tot de saus is ingekookt.

Roer in een kommetje alle ingredienten voor de citroensaus door elkaar. 

Serveer de stoof warm en geef er de citroensaus en rijstvermicelli bij. 


Sumak van Anas Atassi