Visfilet met stoemp, bospaddenstoelen en asperges

Uit Dagschotel van Johny Voners

Hebben jullie dat ook wel eens. Wil je een recept maken en dan verander je er zoveel aan dat het oorspronkelijke recept niet meer te herkennen is. Nou, ik wel en dit is er een perfect voorbeeld van. 

Het oorspronkelijke recept is 'Lengfilet met stoemp van savooikool, bospaddestoelen en gebakken pastinaak'.

In plaats van lengfilet gebruikte ik zonnevis, andijvie in plaats van savooikool en asperges in plaats van gebakken pastinaak. Heerlijk was het. Toch geef ik jullie hier het originele recept. Ik ben benieuwd wat jullie er van maken ...

 


Ingrediënten voor 4 personen 

4 lengfilets van 180 mg

1/2 savooikool

800 g bintjes

enkele takjes peterselie

1 pastinaak

200 g bospaddenstoelen

2 sjalotten, gesnipperd

een klontje boter

1/2 citroen

nootmuskaat

een scheutje sojasaus

een scheutje olijfolie

peper van de moten

zout

4 takjes mosterdsla

notenolie

 

Warm de oven voor op 180 graden. 

Schil de pastinaak en snijd hem in reepjes. Kook 1 minuut in kokend water met een snufje zout. De pastinaak moet een stevige structuur behouden. Spoel vervolgens in ijskoud water. leg de pastinaak even aan de kant. 

Snijd de savooikool doormidden en verwijder de harde kern en de buitenste bladeren. Haal de bladeren uit elkaar en spoel ze. Leg ze in plakjes op elkaar en snijd die in grove stukken. 

Schild de aardappelen en kook ze in water met een snuf zout Voeg na 10 minuten de reepjes savooikool toe. Giet af als de aardappelen beetgaar zijn. Doe ze terug in de pot en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een klontje boter. Houd warm. 

Kleur de lenghaasjes in een antikleefpan aan beide zijden aan en kruid ze, Gaar de haasjes in een beboterde vuurvaste schotel gedurende een tiental minuten in de oven op 180 graden. Beboter enkele keren om de haasjes mooi sappig te houden. 

Bak nu de pastinaak kort in een pan met een scheutje olijfolie. Neem voor de bospaddenstoelen een voldoende grote pan en verhit die op hoog vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe, bak de bospaddenstoelen kort aan en voeg dan de sjalotten toe. Blus met een scheutje sojasaus, werk af met gehakte peterselie en enkele druppels citroen. 

 

Neem een voorverwarmd bord, schep de stoemp van de savooikool in het midden en plaats de lengfilet er bovenop. Overgiet met de bospaddenstoelen, schik de pastinaak onregelmatig rond de vis. Garneer met een takje mosterdsla en giet er een vleugje notenolie over. 


Dagschotel van Johny Voners